Fängelsestraff och höjt skadestånd i mål om olovlig avverkning av träd i Tylösand

Mål: B 5614-20
Liksom i tingsrätten döms en man för anstiftan av grov skadegörelse och anstiftan av egenmäktigt förfarande, avseende avverkning och bortforsling av flera hundra träd, framför allt bergtallar, på kommunens mark framför mannens hus nära stranden i Tylösand, Halmstad. Hovrätten anser att brottsligheten ska bedömas strängare än tingsrätten och ändrar påföljden för mannen till fängelse i ett år och tre månader och höjer skadeståndet som han ska betala till Halmstads kommun till 2,5 miljoner kronor.

Liksom tingsrätten anser hovrätten det bevisat att avverkningen skedde i syfte att förbättra havsutsikten från fastigheten. Förutom att hovrätten dömer mannen personligen att betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd, fastställer hovrätten domen mot mannens bolag, som äger fastigheten, att betala 1 miljon kronor som förverkat värde på grund av den förbättrade utsikten.

I tingsrätten fick mannen villkorlig dom och böter som påföljd och dömdes även att betala 500 000 kr i skadestånd. Åklagarna och Halmstads kommun yrkade att hovrätten skulle bedöma skadan som avverkningen hade orsakat till ett högre belopp, upp till 20 miljoner kronor, med trädens återanskaffningskostnad som utgångspunkt. Hovrätten konstaterar i domen att det av flera skäl inte är möjligt att bedöma kostnaden för återanskaffning av träden. I stället har hovrätten, enligt praxis från Högsta domstolen, gjort en skälighetsbedömning av skadan.

– Det rör sig om flera hundra träd som planterades för 150 år sedan för att hindra sandflykt i området. Nu finns ingen växtlighet kvar och platsens utseende har förändrats för lång tid framåt. När fastigheten ligger mer synligt kan det också hindra människor från att utnyttja sin allemansrätt i området. Hovrätten menar att tingsrätten har gjort en alltför försiktig bedömning av skadan, säger Roy Johansson, hovrättsråd och rättens ordförande.

Hovrätten är enig i sitt avgörande.