Långa fängelsestraff för bland annat amfetamintillverkning i nordöstra Skåne

Mål: B 3662-23
Hovrätten fastställer i stora delar tingsrättens dom i skuldfrågorna men frikänner två personer från åtal för skyddande av brottsling.

I hovrätten döms tolv personer för synnerligen grova narkotikabrott bestående i bland annat tillverkning och försäljning av stora mängder amfetamin i nordöstra Skåne och på andra platser. Hovrätten gör i stora delar samma bedömningar som tingsrätten när det gäller vilken brottslighet som de tilltalade döms för, men har bland annat ogillat en del av åtalet då det inte var bevisat att det som hade tillverkats innehöll någon verksam amfetaminsubstans. Vissa av personerna har dömts även för annan brottslighet. Vid tingsrätten dömdes ytterligare en person för synnerligen grovt narkotikabrott, men domen överklagades inte i den delen.

Fängelsestraffen har i hovrätten sänkts något för flera av de tilltalade och har bestämts till mellan 3,5 och 9,5 år, beroende på hur omfattande inblandningen i brottsligheten har varit och vilken roll den dömde haft i narkotikaverksamheten. Hovrätten har när längden på fängelsestraffen har bestämts även tagit hänsyn till den ovanligt långa tid som de dömda har varit häktade – i flera fall över tre år – och förhållandena under häktningstiden.

Hovrätten frikänner de två personer som vid tingsrätten dömdes för skyddande av brottsling bestående i att de städat i ett hus i vilket det skett amfetamintillverkning. Enligt åklagaren var städningen ett sätt att undanröja bevis om att det pågått sådan tillverkning. Hovrätten anser emellertid inte att det är bevisat att de två personerna kände till vad huset använts till, utan att städningen i stället verkade ha skett inför en visning av huset för en tilltänkt köpare.

Det belopp som har förverkats från en av de dömda som utbyte av narkotikabrottsligheten, dvs. den vinst som han bedöms ha fått genom denna, sätts i hovrätten ned från tre miljoner kronor till en miljon. Skälet för detta är bland annat att det inte är enbart denna person som har fått del av vinsten, utan att den har delats med en eller flera medgärningsmän.

Bevisningen i målet har varit omfattande och rättegången har pågått under drygt fem månaders tid.