Även hovrätten dömer ett föräldrapar i Eslöv för ättiksförgiftning

Mål: B 1368-24
Hovrätten fastställer i stort tingsrättens dom mot föräldrarna men höjer skadeståndet. Även i hovrätten döms föräldrarna till åtta års fängelse.

Båda föräldrarna döms för bl.a. synnerligen grov misshandel för att ha förgiftat sin dotter med ättika. Hovrätten har precis som tingsrätten dömt dem till fängelse i åtta år. Hovrätten har höjt skadeståndet från knappt en miljon till nästan en och en halv miljon kronor.

På julaftonsmorgonen 2022 kom flickan, som då var knappt sju år, tillsammans med sin far till barnakuten vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Det visade sig att flickans magsäck var så illa skadad att den fick opereras bort. Misstankar uppstod om att föräldrarna avsiktligen hade skadat flickan.

Åklagaren väckte åtal vid Lunds tingsrätt för flera brott, bl.a. synnerligen grov misshandel, bestående i att föräldrarna sett till att flickan fått i sig ättika, vilket lett till skadorna på magsäcken. Tingsrätten fällde föräldrarna för detta och vissa andra brott men ogillade åtalen för några brott. Flickan begärde och fick skadestånd, dock inte så högt som hon yrkat.

Alla parter överklagade tingsrättens dom och samtliga har åberopat ny bevisning.

- Hovrätten gör i stora delar samma bedömningar som tingsrätten när det gäller vilken brottslighet som de tilltalade döms för, säger hovrättsrådet Lars Lindblad.

Till skillnad från tingsrätten har hovrätten även kommit fram till att föräldrarna orsakat att flickan hade låg kroppstemperatur vid ankomsten till sjukhuset, vilket utgör en del i den synnerligen grova misshandeln.