Ansöka om anställning som kammarrättsfiskal
Kammarrätten håller vanligtvis två antagningsomgångar per år, en på våren och en på hösten, som annonseras på Lediga jobb:
Även när det inte finns någon pågående antagningsomgång är du välkommen att skicka in en ansökan om anställning som kammarrättsfiskal. Klicka på länken "Sökandebank" till höger för att komma till vårt rekryteringsverktyg Visma Recruit där du skapar ett konto, fyller i CV och personligt brev. Till din ansökan ska du bifoga kopia av ditt notariebetyg alternativt i din ansökan ange datum då din notariemeritering beräknas vara fullgjord. Bifoga också kopia på avlagda examina samt ev. övriga meriter som du vill att vi beaktar.
När du ansökt skickar kammarrätten en begäran om bedömning av lämplighet för domarbanan till den underrätt där du gjort din notarietjänstgöring.
Många som söker befinner sig i slutet av sin notarietjänstgöring och vi brukar säga att det är lagom att skicka in sin ansökan när man har ungefär sex månader kvar.
När du skickat in din ansökan i sökandebanken är den aktiv i sex månader. En vecka innan förfallodag görs ett automatiskt påminnelseutskick till dig med information och länk för återaktivering. Om du inte återaktiverar inom en vecka kommer din ansökan i sökandebanken att gallras/raderas automatiskt. Du måste då lägga in en ny ansökan för att vara med i sökandebanken.
När vi håller en antagningsomgång kopierar vi över alla aktiva fiskalsansökningar från sökandebanken till rekryteringsärendet. Det innebär att du inte behöver ansöka till varje enskild antagningsomgång, förutsatt att du har en aktiv ansökan i sökandebanken. Från ditt konto i rekryteringssystemet kan du återta din ansökan från en rekrytering och om du inte vill ha kvar din ansökan i sökandebanken kan den raderas.
Urval, tillsättning och underrättsplacering
När du har skickat in en ansökan kommer vi att kommunicera med dig via rekryteringsverktyget. När vi bedömt alla ansökningar gör vi ett första urval. Du kommer då att få ett meddelande om du har gått vidare i urvalsprocessen eller inte. Om du har gått vidare inbjuds du att genomföra två arbetspsykologiska tester. Efter det håller vi intervjuer. Du väljer själv om du vill att intervjun ska hållas som ett fysiskt möte på domstolen eller som ett videomöte. Om du har utlägg för din resa till domstolen kan du få viss ersättning. I samband med intervjun diskuterar vi vid vilken av förvaltningsrätterna i Jönköping, Linköping och Växjö du kommer att bli placerad under din underrättstjänstgöring. Efter intervjuerna tar vi referenser på de sökande som vi vill erbjuda anställning.
Om du tackat ja till anställning fattar domstolen ett beslut om anställning. Du får en kopia på beslutet samt ett anställningsbevis som beskriver villkoren för din anställning.
Anställning, lön och förmåner
Anställningen som kammarrättsfiskal är en tillsvidareanställning som inleds med sex månader provanställning. Anställningen är på heltid.
Sveriges Domstolar tillämpar vanligtvis individuell lönesättning men för domarutbildningen gäller tarifflön. Tariffnivåerna förhandlas årligen och revideras vanligtvis i april. Kontakta domstolen om du vill veta aktuell tarifflön.
Det du gör som medarbetare bidrar och har betydelse! Och vi vill att du trivs på jobbet, mår bra och har balans mellan arbete och fritid - det återspeglas i våra förmåner och villkor. Hos oss får du bland annat upp till 35 semesterdagar per år, omfattas av det statliga pensionsavtalet, kan få ersättning för läkar- och sjukvård, extra föräldraledighetstillägg och friskvårdsbidrag. Läs mer:
Om du byter arbetsort i samband med domarutbildningen finns det möjlighet att få visst ekonomiskt stöd ex vis i form av flyttersättning.
Det finns en tjänstledighetsförordning för domare som utgör en extra anställningstrygghet, som assessor kan du under en längre tid vara tjänstledig från din tillsvidareanställning för att ha annan statlig anställning.
Utbildning och arbete
Domarutbildningen omfattar normalt fyra tjänstgöringsår. Både i över- och underrätt sker den under handledning av erfarna ordinarie domare. Vid sidan av den praktiska utbildningen som sker på arbetsplatsen får du en allsidig och utvecklande teoretisk utbildning via Domstolsakademin.
Anställningen inleds med en ettårig placering som fiskal i kammarrätten. Här arbetar du med att bereda mål, göra rättsutredningar, föredra mål, skriva förslag till avgöranden och föra anteckningar vid muntliga förhandlingar.
Därefter följer en tvåårig placering som fiskal vid förvaltningsrätt antingen i Jönköping, Linköping eller Växjö. Här handlägger du mål och dömer på eget ansvar. Vanligtvis får du också under din underrättstid handleda notarier.
Domarutbildningen avslutas med ett års adjunktion i kammarrätten som t.f. kammarrättsassessor. Under detta år arbetar du som ledamot i domstolen och fullgör då i allt väsentligt samma arbetsuppgifter som de ordinarie domarna i domstolen. Efter fullgjord domarutbildning får du en ny tillsvidareanställning, som kammarrättsassessor.
När du arbetar på domstol blir du en del av ett viktigt samhällsuppdrag utifrån demokratiska värderingar där vårt gemensamma mål är att alla människor ska ha rättstrygghet. Alla nyanställda genomgår ett välkomstprogram för att lära känna den statliga värdegrunden, verksamheten och arbetsplatsen.
Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från en förvaltningsrätt. Som domare i förvaltningsdomstol fattar du beslut om många olika situationer i människors liv, eftersom du dömer i tvister mellan människor och myndigheter. Det är ett inspirerande och utvecklande arbete där du tar hänsyn till både juridiska och mänskliga överväganden.
Kammarrättens verksamhet är varierad, domstolen handlägger ett mycket stort antal måltyper. De ca 4 000 mål som varje år kommer in till domstolen rör ex vis socialförsäkring, socialt bistånd, körkort, skatt, psykiatrisk tvångsvård, vård av unga, vård av missbrukare samt allmänna handlingar och sekretess.
Domstolen har ca 70 medarbetare uppdelade på två avdelningar, en kanslienhet och en administrativ enhet. Arbetsplatsen är modern och vi arbetar kontinuerligt med kvalitets- och utvecklingsarbete. Vi finns i en nybyggd domstol i centrala Jönköping.
Domarbanan öppnar många dörrar
Assessorer är eftertraktade på arbetsmarknaden och karriärmöjligheterna är många. Det är vanligt att assessorer går vidare till andra kvalificerade juridiska arbeten som t.ex. justitiesekreterare i Högsta förvaltningsdomstolen eller olika offentliga uppdrag såsom arbete som rättssakkunnig vid Regeringskansliet, arbete vid riksdagsutskotten, kommittéväsendet och Domstolsverket. Det finns även assessorer som arbetar som biträdande jurister vid advokatbyråer.
Vi är mycket glada över och ser det som ett gott betyg att många av våra assessorer, efter att de har skaffat sig ytterligare arbetslivserfarenhet, väljer att söka anställning som ordinarie domare i Kammarrätten i Jönköping.
Kontakta oss
Om du har frågor om domarbanan eller vår rekryteringsprocess så är du välkommen att kontakta vår samordnare för HR och kommunikation Josephine Sunneräng tfn: 036-15 68 03 eller josephine.sunnerang@dom.se.