Det är viktigt att du kommer till domstolen
Det du vet kan ha stor betydelse för att domstolen ska kunna döma rätt. Att vittna är en så viktig uppgift att du som kallas till en förhandling är skyldig enligt lag att vittna. Det kallas för vittnesplikt.
Därför är det viktigt att du kommer till domstolen, i tid och till rätt plats. Inte bara för att domstolen ska döma rätt utan också för att en förhandling kostar samhället stora pengar.
Om du inte kan vara med
Kan du inte vara med vid förhandlingen måste du kontakta domstolen så snart som möjligt. Giltiga skäl kan vara:
- Buss, tåg eller flyg som inte går som planerat.
- Plötslig sjukdom. Läkarintyg krävs alltid.
- Något annat som hindrar dig från att komma till domstolen som du inte kunde förutse.
Meddela alltid domstolen vid förhinder
Om du inte kommer till domstolen kan förhandlingen behöva skjutas upp. Du och andra berörda blir då kallade till ett nytt tillfälle.
Så går det till i korta drag
Personal vid domstolens reception tar emot dig när du kommer och visar dig till en plats där du kan vänta och viss väntetid kan tyvärr förekomma.
Målet ropas på
Målet ropas upp i domstolens högtalarsystem. Alla berörda, utom du som är vittne, går in i rättssalen.
Vittnen ska inte kunna påverkas av det som sägs i förhandlingen. Därför får du vänta tills det blir din tur att svara på frågor.Du som är vittne kallas in
Du kallas in i rättssalen. Nu får du svara på frågor från parterna och från rätten.
Berätta det du minns och är säker på
Vittnesförhöret är inget läxförhör. Du ska bara berätta vad du vet om händelsen eller personen som målet handlar om. Det är viktigt att du bara berättar det du faktiskt minns och är säker på.
Förhöret spelas in
Förhöret spelas in, på tingsrätt med ljud och bild, på förvaltningsrätt och i hyres- och arrendenämn med enbart ljud. Detta görs för att förhöret ska kunna visas i högre instans om domen överklagas.
Undantag från plikten att vittna
Du måste inte vittna om du är nära släkt med någon som är part i målet. Om du är under 15 år prövar rätten om du får vittna eller ej.
Vissa yrkesgrupper är undantagna från att vittna om saker de fått veta i sin yrkesroll. Hit hör präster, advokater, läkare och sjuksköterskor. Men den som vittnesmålet gäller kan lösa personen från tystnadsplikten och då får hon eller han vittna.