Sanktionsavgift för samtal till 1177

Mål: 4058-22
Kammarrätten beslutar att Medhelp ska betala sanktionsavgift för vidarekoppling av samtal till 1177.

Kammarrätten har kommit fram till att behandlingen av personuppgifter genom vidarekoppling av samtal till ett thailändskt vårdföretag saknar stöd i svensk rätt. Medhelp ska betala en sanktionsavgift för denna överträdelse av dataskydds-förordningen.

Kammarrätten konstaterar även att det funnits brister i behandlingen av personuppgifterna, som till stor del varit känsliga personuppgifter, samt i informationen till de registrerade. Kammarrätten fastställer sanktionsavgiften till drygt 11 miljoner kronor.

– Det har inte funnits stöd i svensk rätt för vidarekoppling till ett thailändskt bolag av samtal till 1177. Medhelp har därför påförts ytterligare sanktionsavgift säger rättens ordförande, kammarrättsrådet Ingela Fridström.

Fakta om Kammarrätten i Stockholm

Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från en förvaltningsrätt. Målen rör främst tvister mellan enskilda och myndigheter. Kammarrätten i Stockholm är den största av Sveriges fyra kammarrätter. 2022 avgjorde Kammarrätten i Stockholm och Migrationsöverdomstolen cirka 21 000 mål varav cirka 12 000 migrationsmål.