Frikänns för grovt jaktbrott

Mål: B 572-19
Lycksele tingsrätt frikänner i deldom fyra personer som stått åtalade för grovt jaktbrott 2019 i Dorotea kommun.

Fyra personer åtalades för grovt jaktbrott 2019. Enligt åtalet hade de fyra personerna tillsammans och i samförstånd, eller tillsammans och i samförstånd med ytterligare person eller personer, gjort sig skyldiga till grovt jaktbrott genom att ha släppt hund eller hundar vid en otillåten åtel, tagit upp björnspår vid den otillåtna åteln med hjälp av hund, samt med otillåten användning av motordrivet fortskaffningsmedel sökt efter björn och genskjutit björn för att hindra björnen från att undkomma.

Tingsrätten har kommit fram till att det inte är bevisat att de fyra personerna agerat på det sätt åklagaren påstått. De fyra personerna har därför helt frikänts från åtalet för grovt jaktbrott.

- Eftersom bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom ska åtalet ogillas, säger rättens ordförande rådmannen David Boberg-Linder.

Domen meddelades den 16 oktober 2024 kl. 11.00.

Tid för huvudförhandling i den del av målet som gäller åtal mot två personer för grovt jaktbrott 2022 i Strömsunds kommun kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.