Möt nämndemannen Madelene: "Jag kände direkt att det här måste jag göra"

För tio år sedan kom Madelene San Román i kontakt med Domstolsverkets nämndemannakampanj för första gången. Direkt kände hon att uppdraget var för henne. "Jag tänkte att det där måste jag göra när jag blir stor”, säger Madelene San Román.

Nämndemannen Madelene San Román står i entrén till Göta hovrätt i Jönköping.
Madelene San Román är ny nämndeman i Göta hovrätt.

Jönköpingsbon Madelene San Román är sedan årsskiftet 2023/2024 ny nämndeman i Göta hovrätt i Jönköping. Det är ett uppdrag som hon tar på största allvar och har sett fram emot under lång tid. Första gången hon övervägde att ansöka om att bli nämndeman var redan för tio år sedan.

- Jag blev lockad direkt. Det kändes jätteintressant.

Hon blev intresserad av att få en inblick i hur Sveriges rättsvårdande myndigheter fungerar, och hon upplevde att uppdraget som nämndeman både var intressant och viktigt för demokratin.

- Jag har sett det som ett ärofyllt uppdrag.

"När jag blir stor", tänkte Madelene San Román när hon stötte på nämndemannakampanjen första gången. Just då var det viktigt för henne att vara närvarande hemma och på jobbet. Åren gick och när nämndemannakampanjen började synas under hösten 2023 var det en vän till Madelene San Román som puttade henne i riktning mot domstolsväsendet.

- Min kompis petade på mig och sa "nu är det ju dags, nu är du ju stor och dina barn är ju stora. Du kan faktiskt göra det nu".

"Snippa-fallet" hade stor påverkan

Det mål som kommit att kallas för "snippa-fallet" var betydande i Madelene San Románs beslut att söka uppdraget som nämndeman. Enligt henne var debatten som blossade upp om nämndemän viktig och hon reflekterade själv mycket över kåren och rollen.

- Jag kände att man kan inte bara sitta och tänka att saker borde vara på ett annat sätt, utan man måste också göra skillnad själv.

Hon träffade flera kvinnor som liksom hon själv anmälde intresse för nämndemanna-uppdraget under kampanjen. Det var oundvikligt att inte lägga märke till hur lika de var.

- Det var exakt samma person som jag själv. Kvinnor strax över 40, med större barn och oftast döttrar.

Första förhandlingen

I mitten av januari medverkade Madelene San Román i sin första förhandling i hovrätten. Det var ett brottsmål om ett våldsbrott som de skulle döma i. Framför allt skulle hovrätten ompröva självförsvarsargumenten i målet. Madelene San Román hade gått igenom handlingarna från tingsrätten och med bästa förmåga försökt förbereda sig på sitt nya uppdrag. Mycket gick till såsom hon förväntat sig men inte allt.

- Förhandlingen var lugn och saklig, och på något sätt var det mer jordnära och mänskligare än vad jag föreställt mig.

Nämndemannen Madelene San Román sitter i förhandlingssalen och läser lagboken.
Madelene San Román kommer medverka i ungefär två förhandlingar i månaden.

Sedan var det dags för överläggning juristdomare och nämndemän emellan. Madelene San Román hade haft svårt att få en bild av hur överläggningen skulle gå till innan och när nämndemännen skulle få yttra sig. Alla frågetecken försvann fort.

- Det var väldigt lätt att vara nämndeman för första gången. Juristdomarna var pedagogiska och lugna. Det uppskattade jag mycket.

Madelene San Román berättar att hennes roll som nämndeman togs på allvar.

- Jag tänkte innan att man kanske bara blir en bisittare men så var det inte alls.

Det tog en stund att komma överens och de hade olika åsikter. Men efter att ha resonerat sig fram beslöt de att fastställa tingsrättens dom.

"Imponerad av tekniken"

Under förhandlingen användes en hel del teknik i salen. Folk anslöt sig över länk och vittnesmål från tingsrättens förhandling spelades upp. Det var imponerande, menar Madelene San Román.

- Allt fungerande sömlöst. I arbetslivet är det alltid något som strular med tekniken men inte här. Det var häftigt.

Möter stor okunskap

Många i Madelene San Románs bekantskapskrets är nyfikna på hennes nya uppdrag i domstolen och hon får massor av frågor. Bland andra "hur blev du det?", "vad gör man?", "får man ledigt från jobbet?" och "känns det läskigt?". Men den allra vanligaste frågan är en helt annan.

- Hälften av de som får reda på att jag är nämndeman frågar mig "vad är det för någonting?". Det finns en jättestor okunskap.

Förutom den utbredda okunskapen om nämndemän reflekterar hon över hur människor i offentliga positioner allt oftare utsätts för hot.

- Jag är inte rädd men när jag får frågan börjar jag fundera på om jag borde vara rädd.

Hon känner sig trygg med att det finns stöd att få om hon skulle behöva det i framtiden. Det fick hon information om under utbildningen för att börja tjänstgöra som nämndeman i Sveriges Domstolar. Hon är tydlig med att debatten om nämndemän och "snippa-fallet" inte avskräckt henne från uppdraget. Snarare har det stärkt hennes tro på att nämndemanna-rollen är en viktig del i vår demokrati.

- Jag känner att om ingen vågar, om vi inte är många som engagerar oss i demokratin och tar ansvar för den - då är det samma sak som att ge upp, säger Madelene San Román.

Uppdaterad
2024-02-02