Nämndemän är viktiga för rättstryggheten. Tillsammans med juristdomare sätter de sig in i mål av olika slag och gör sedan självständigt sin bedömning. Beroende på domstol och typ av mål kan det innebära att nämndemän läser in fakta om mål, deltar i rättegångar, värderar bevis och överväger straff. Tillsammans med juristdomaren och övriga nämndemän avgör de hur rätten ska besluta.
Uppdraget som nämndeman är nära kopplat till det som händer i vårt samhälle och utvecklingen där. Människor, deras livssituation och problem är kärnan i den verksamhet nämndemännen kommer i kontakt med.
Representanter för Sveriges befolkning
Domstolarna är en grundpelare i vår demokrati och systemet med nämndemän ska bidra till förtroendet för domstolarna. Nämndemän är representanter för Sveriges befolkning och syftet är att ge allmänheten insyn i domstolarnas verksamhet. De ska bidra med sunt förnuft och erfarenhet från olika områden.
Det finns cirka 8 500 nämndemän knutna till våra domstolar.
Olika mål och ärenden
Nämndemän dömer i olika typer av mål och ärenden. Processen och arbetet ser olika ut beroende på om det handlar om mål i allmän domstol (tingsrätter och hovrätter) eller om mål i allmän förvaltningsdomstol (förvaltningsrätter och kammarrätter).
En viktig skillnad mellan att vara nämndeman i en allmän domstol och i en förvaltningsdomstol är att nämndemän i förvaltningsdomstol i regel får material i förväg som de måste läsa. I allmän domstol behöver nämndemännen sällan förbereda sig eftersom målen avgörs utifrån det som kommer fram under förhandlingen.
Det är alltid juristdomaren som leder arbetet och skriver domen. En nämndeman har samma ansvar för domstolens avgörande som juristdomaren och deras röster är lika mycket värda.
Filmen Att vara nämndeman
Se filmen om uppdraget som nämndeman i en tingsrätt, i ett brottmål. Tre nämndemän deltar under rättegången och den efterföljande överläggningen.
Filmens längd är 3:57 minuter.
Ingen politisk agenda i domstolen
Alla har rätt att få sin sak prövad av en opartisk domstol och behandlas lika inför lagen. Även om nämndemän nomineras av politiska partier, så är utförandet av uppdraget opolitiskt. Det innebär att nämndemän inte får driva politiska åsikter i domstolen och inte låta sig påverkas av personliga värderingar. Precis som juristdomare måste de alltid följa gällande lagstiftning och vara objektiva.
Närvaroplikt
Nämndemän har närvaroplikt. Uteblir en nämndeman kan det leda till att förhandlingen måste skjutas upp eller tas om vilket får konsekvenser för inblandade parter och medför kostnader. Naturligtvis kan en nämndeman bli sjuk eller få förhinder och då måste det genast meddelas till domstolen.
Domared och tystnadsplikt
Alla nämndemän måste avlägga domared innan tjänstgöring i domstolen. Det är en försäkran att på heder och samvete lova att tillämpa de svenska rättsreglerna.
Eden innebär också att inte sprida ut eller tala om för andra sådant som förekommit vid förhandlingen och som inte ska bli offentligt, till exempel vad som sagts vid rättens enskilda överläggning.
Nämndemännens uppträdande är viktigt i alla situationer så att förtroendet för domstolarna upprätthålls.