Halmstads tingsrätt söker en rådman

Myndighet
Domarnämnden
Arbetsort
Halmstad
Ansök senast
2025-02-02

Arbetsuppgifter

Som rådman i Halmstads tingsrätt får du handlägga alla vid tingsrätten förekommande typer av mål och ärenden. Tingsrätten har en utvecklad beredningsorganisation med inriktningen att brottmål, familjemål, ärenden och förenklade tvistemål i så stor utsträckning som möjligt ska beredas av handläggare och notarier. Enklare brottmål, vissa ärenden och förenklade tvistemål avgörs även av notarier. Som rådman avgör du övriga mål och ärenden samt bereder även ordinära dispositiva tvistemål. Du arbetar i nära samarbete med notarier och domstolshandläggare för att avgöra målen och ärendena på ett effektivt och rättssäkert sätt. Arbetet är kvalificerat, omväxlande och stimulerande.

Halmstads tingsrätt är en modern och utvecklingsinriktad domstol där medarbetaren ges möjlighet att fördjupa sig i sina intresseområden och delta i verksamhetsutveckling. Tingsrätten arbetar aktivt och löpande med frågor som rör säkerhet, bemötande, klarspråk, mediekontakter och jämställdhetsfrågor. Tingsrätten ser gärna att domarna har olika erfarenheter och bakgrund. I dina arbetsuppgifter ingår även handledning av notarier och övriga medarbetare.

Vill du veta mer om en rådmans arbetsuppgifter inom Sveriges domstolar kan du läsa mer här: www.domstol.se/jobba-hos-oss/att-jobba-i-sveriges-domstolar/mot-vara-medarbetare/juridik/radman/

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du via länken.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bland annat inom ramen för Domstolsakademin.

Om Halmstads tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Halmstads tingsrätt handlägger brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser. Tillsammans är vi ca 40 medarbetare som är fördelade på fyra enheter; domarenheten, beredningsenheten, målenheten och den administrativa enheten. Som rådman kommer du att höra till domarenheten. Lagmannen är chef för domstolen och för domarenheten. Domarna är ämnesansvariga för olika rättsområden. Utbildning av fiskaler och notarier är en viktig del av verksamheten. Storleken gör det möjligt att lära känna alla medarbetare. Vi har högt i tak, ett prestigelöst förhållningssätt gentemot varandra och en trivsam arbetsmiljö.

Vi finns i lokaler i centrala Halmstad med utsikt över Nissan. Halmstad har ett gynnsamt geografiskt läge med goda pendlingsmöjligheter. Staden är residensstad i Halland med ett flertal myndigheter, bland annat länsstyrelse, högskola och regemente. Naturen är storslagen med dess läge vid havet. Staden har ett rikt kultur- och föreningsliv.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig via länken.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Därför är det viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Som medarbetare på Sveriges Domstolar får du varje dag bidra till rättstrygghet, vilket är ett av de viktigaste uppdragen i ett demokratiskt och rättssäkert samhälle. Vi erbjuder även medarbetare flera olika förmåner och villkor för ett hållbart arbetsliv samt goda möjligheter till kompetensutveckling i Domstolsverkets regi. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på vår hemsida: www.domstol.se/jobba-hos-oss/att-jobba-i-sveriges-domstolar/varfor-jobba-hos-oss/formaner-och-villkor/


Om Domarnämnden

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.