När du är klar med domarutbildningen öppnas dörren till flera spännande karriärmöjligheter. Många assessorer söker sig senare tillbaka till Sveriges Domstolar för att bli ordinarie domare vid underrätt (rådman) eller överrätt (hovrättsråd eller kammarrättsråd).
Många möjligheter till ytterligare meriter
Du är som assessor eftertraktad både inom offentlig och privat sektor. Reglerna för tjänstledighet är mycket förmånliga för tidsbegränsade anställningar inom staten. Du kan därför vara tjänstledig under en längre tid från den överrätt där du är anställd.
Det är vanligt att assessorer arbetar med kvalificerade juridiska uppdrag hos arbetsgivare utanför domstolarna eller vid de högsta domstolsinstanserna under några år. Du kan till exempel arbeta som justitiesekreterare i Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen, som rättssakkunnig på ett departement vid Regeringskansliet, inom kommittéväsendet (av regeringen tillsatta kommittéer som har till uppgift att analysera och lägga fram förslag i olika frågor), i riksdagens utskott, hos Justitiekanslern eller hos Justitieombudsmannen och på Domstolsverket.
Som assessor kan du även arbeta i privat sektor till exempel som biträdande jurist på advokatbyrå eller inom bankväsendet.
Många domstolar har behov av domare för vikariats- och förstärkningsändamål. Du kan alltså arbeta som icke ordinarie domare under en period vid en annan domstol än den där du är anställd.
Som assessor kan du även söka internationella tjänster och uppdrag till exempel vid EU-domstolen eller Europadomstolen.