Migrationsöverdomstolen är sista instans i utlännings- och medborgarskapsmål. Domstolens främsta uppgift är att skapa prejudikat, det vill säga att genom avgöranden vägleda migrationsdomstolar och myndigheter i hur gällande rätt ska tolkas och tillämpas. Det är bara i vissa fall som ett avgörande kan ge sådan vägledning. Det finns därför inte någon rätt att få ett överklagande av en migrationsdomstols dom eller beslut prövat av Migrationsöverdomstolen.
För att Migrationsöverdomstolen ska pröva ett mål behövs prövningstillstånd. Migrationsöverdomstolen får in ett stort antal ansökningar om prövningstillstånd varje år. Det är endast i ett begränsat antal av dessa mål som det meddelas prövningstillstånd.
I följande fall kan Migrationsöverdomstolen meddela prövningstillstånd
- Prövningstillstånd av prejudikatskäl
Som huvudregel meddelas prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen endast i mål där det behövs besked om rättsläget, dvs. vägledning kring hur lagstiftningen ska tolkas. Det ska finnas behov av ett avgörande (prejudikat) som kan ge vägledning för migrationsdomstolar och myndigheter i hur andra liknande fall ska bedömas i fortsättningen. - Prövningstillstånd på grund av synnerliga skäl
Synnerliga skäl för prövningstillstånd kan vara att utgången i migrationsdomstolen beror på ett grovt förbiseende eller misstag. Det kan till exempel handla om att domstolen har tillämpat fel lag eller att ett beslut har fattats av någon som inte har haft behörighet att fatta beslutet.
Att ett mål är viktigt för en enskild är däremot inte tillräckligt för att Migrationsöverdomstolen ska pröva ett överklagande.
Att migrationsdomstolen skulle kunna ha dömt på ett annat sätt är alltså inte tillräckligt för att Migrationsöverdomstolen ska meddela prövningstillstånd.
Beviljade prövningstillstånd
UM 4256-24
De frågor i målet som har lett till att Migrationsöverdomstolen
meddelat prövningstillstånd gäller vilken ersättning som ska räknas
med vid bedömningen av om kravet på god försörjning i 6 kap. 2 §
utlänningslagen (2005:716) är uppfyllt och om detta krav vid en
framåtsyftande bedömning måste vara uppfyllt varje enskild månad
under tillståndsperioden.
Lagrum: 6 kap. 2 § första stycket 1 utlänningslagen
UM 3115-24
Den fråga i målet som har lett till att Migrationsöverdomstolen meddelat
prövningstillstånd gäller om en utlänning måste kunna styrka sin identitet för
att beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige.
Lagrum: 5 a kap. 1 § utlänningslagen (2005:716).
UM 5104-24
Den fråga i målet som har lett till att Migrationsöverdomstolen har meddelat
prövningstillstånd är om omständigheter i ett tidigare ärende om
uppehållstillstånd för en person som nu inte är anknytningspersonen eller
sökanden kan utgöra grund för att vägra en utlänning uppehållstillstånd på
grund av anknytning till make.
Lagrum: 5 kap. 17 a § första stycket 1 utlänningslagen (2005:716)
UM 4827-24
Den fråga i målet som har lett till att Migrationsöverdomstolen meddelat prövningstillstånd gäller om grovt vapenbrott är ett sådant synnerligen grovt brott som medför att en flyktingstatusförklaring får återkallas enligt 4 kap. 5 b § utlänningslagen (2005:716). Lagrum: 4 kap. 5 b § och 4 kap. 3 § andra stycket 1 utlänningslagen.
UM 4202-24
Den fråga i målet som har lett till att Migrationsöverdomstolen meddelat prövningstillstånd är om mottagandedirektivet är tillämpligt när en person överklagat Migrationsverkets beslut att avslå en ansökan om ny prövning och migrationsdomstolen ännu inte prövat om inhibition ska beslutas enligt 12 kap. 19 a § tredje stycket utlänningslagen.
Lagrum: 10 kap. 1 § och 12 kap. 19 a § utlänningslagen (2005:716)
samt artiklarna 2, 3 och 8.3 i mottagandedirektivet (direktiv 2013/33/EU om normer för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd)
UM 1553-24
Den fråga i målet som lett till att Migrationsöverdomstolen meddelat prövningstillstånd är om krav kan ställas på en utlänning att betala en avgift för att slippa skyddsgrundande militärtjänstgöring.