Huvudskyddsombudet stoppade den 7 april 2020 arbetet vid vård- och omsorgsboendet Serafen på Kungsholmen i Stockholm. Skyddsstoppet avsåg allt arbete där det fanns risk för exponering av konstaterad smitta (covid-19) närmare än en meters avstånd. Huvudskyddsombudet ansåg till skillnad från arbetsgivaren att munskydd är nödvändigt även om man har visir.
Efter att Stockholms kommun vänt sig till Arbetsmiljöverket för ett ställningstagande, beslutade verket samma dag att förbjuda patientnära arbete på det aktuella arbetsstället. I förbudet angavs som villkor att visir ska bäras i kombination med munskydd.
Förvaltningsrättens bedömning
När en myndighet meddelar ett förbud är det viktigt att det är tydligt för den som förbudet riktar sig mot vad förbudet innebär. Stockholms kommun har uppgett i sitt överklagande att förbudet är alltför otydligt och ospecificerat. Förvaltningsrätten instämmer i denna uppfattning, eftersom Arbetsmiljöverket inte tydliggjort vad som avses med patientnära arbete. Verket har inte angett vid vilka arbetsmoment som förbudet gäller, eller om förbudet gäller vid allt arbete inom ett visst avstånd från brukaren. Förvaltningsrätten bedömer därför att förbudet inte är så tydligt och precist som krävs för att kommunen ska kunna förutse vilka åtgärder som behöver vidtas.
- Förvaltningsrättens avgörande innebär ingen medicinsk bedömning av vilken skyddsutrustning som ska användas i vissa arbetsmoment. I stället var det de rättsliga kraven på ett förbud som blev avgörande, säger chefsrådmannen Johan Lundmark.