Helsingborgs tingsrätt
 

Kvinna döms för knivattack mot tioårig flicka och andra angrepp mot unga flickor i Ängelholm

Mål: B 4089-23
Den 12 juni i år utsattes en tioårig flicka för en livshotande knivattack. En 34-årig kvinna döms nu till rättspsykiatrisk vård för försök till mord. Hon döms även för att ha misshandlat fyra andra flickor och ska betala sammanlagt cirka 500 000 kronor i skadestånd.

Attacken mot den tioåriga flickan var det sista i en serie angrepp mot unga flickor i Ängelholm i slutet av maj och början av juni i år. Tack vare hjälp från en förbipasserande man och omedelbara akutåtgärder från ambulans- och sjukvårdspersonal kunde flickans liv räddas. Den 34-åriga kvinnan greps en kort stund efter händelsen. Hon kunde relativt omgående även kopplas till andra angrepp på unga flickor i Ängelholm som hade skett under en tvåveckorsperiod dessförinnan.

Kvinnan har erkänt samtliga gärningar och berättat om dem. Åklagaren har därutöver lagt fram en omfattande bevisning som ytterligare visar att kvinnan utförde brotten och att hon i viss mån hade planerat dem. Tingsrätten delar åklagarens uppfattning om hur allvarliga brotten är.

Efter att kvinnan erkänt knivattacken beslutade tingsrätten om en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet av den visar att hon är allvarligt psykiskt sjuk och var det även när hon begick gärningen. Hon kan därför inte dömas till fängelse utan överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Eftersom det finns en påtaglig risk för att hon kan begå nya brott ska vården förenas med så kallad särskild utskrivningsprövning. Det innebär att en domstol ska pröva om vården ska upphöra. Kvinnan är fortsatt häktad.

Rätten är enig.