Hovrätten för Nedre Norrland
 

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i mål om mord och grovt gravfridsbrott utanför Kramfors

Mål: B 854-23
Hovrätten har idag meddelat dom i ett mål där en man stått åtalad för mord och grovt gravfridsbrott av en 25-årig kvinna som i oktober 2022 hittades död i ett skogsparti utanför Kramfors.

Mannen dömdes den 5 maj 2023 för mord och grovt gravfridsbrott av Sundsvalls tingsrätt. Tingsrätten ansåg det ställt utom rimligt tvivel att mannen hade utsatt kvinnan för kraftigt våld vid en sjö och att han i samband med våldsutövningen tryckt ned eller placerat kvinnan i vattnet så att hon avled genom drunkning. Tingsrätten kom även fram till att mannen efter kvinnans död obehörigen hade flyttat på, skadat och skymfligen behandlat kvinnans kropp. Påföljden bestämdes till livstids fängelse.

Precis som tingsrätten dömer hovrätten mannen för mord och grovt gravfridsbrott. Hovrätten gör i stort sett samma bedömningar som tingsrätten i fråga om vad som är utrett om händelsen. Hovrätten anser dock att det inte är klarlagt om kvinnan fortfarande var vid medvetande när hon placerades i vattnet av mannen. Trots detta anser hovrätten att gärningen måste ha inneburit ett svårt lidande för kvinnan som även befunnit sig i en mycket utsatt situation, då hon bland annat befunnit sig ensam med mannen på en avlägsen plats och varit beroende av honom för att kunna ta sig därifrån. Kvinnan har inte heller haft någon chans att fysiskt försvara sig mot mannen.

I hovrätten har, utöver den bevisning som lades fram i tingsrätten, åberopats bl.a. ytterligare fotografier och filmer över den aktuella platsen vid sjön i Kramfors samt medicinsk utredning i form av ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd. Professor Ingemar Thiblin har på rättsliga rådets uppdrag uttalat sig om skadornas uppkomst.

Rättsliga rådets yttrande har gett vissa klarlägganden och förändrar inte de bedömningar och slutsatser som framgår i det rättsmedicinska utlåtandet dvs. att den samlade skadebilden talar för att döden orsakats av annan person, säger hovrättsrådet Marie Norberg som var ordförande i målet.

Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att de sammantagna omständigheterna kring mordet är så allvarliga att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid. Mannen ska även betala skadestånd till kvinnans anhöriga och till dödsboet. Hovrätten är enig i sin dom.