I juli i år sköts en man till döds i en lägenhet i Ulvsunda i västra Stockholm efter att gärningsmannen eller gärningsmännen med hjälp av en stege klättrat upp på lägenhetens balkong och krossat en fönsterruta. Därefter avlossades skott från balkongen in i lägenheten. Sammanlagt avlossades 14 skott, varav 3 träffade mannen. I lägenheten fanns mannens familj, bl.a. två barn.
En 20-årig man har sedan i somras varit häktad misstänkt för mordet. Han döms nu till livstids fängelse för delaktighet i mordet.
I samband med att åtal väcktes mot 20-åringen väckte åklagaren även bevistalan mot en 14-årig pojke. I domen uttalar tingsrätten att även 14-åringen har gjort sig skyldig till mord.
Det är inte klarlagt vem som avlossade skotten. Däremot anser tingsrätten att det är utrett att både 20-åringen och 14-åringen har deltagit i gärningen. De har haft ett gemensamt uppsåt och döms för att ha utfört mordet gemensamt och i samförstånd. Både betraktas alltså som gärningsmän.
Omständigheterna kring mordet, bl.a. att två barn befann sig i lägenheten, är sammantaget så allvarliga att påföljden för 20-åringen bestäms till livstid. Någon påföljd blir inte aktuell för 14-åringen.
- En bevistalan är en särskild form av prövning som kan aktualiseras för den som är under 15 år. Resultatet av en bevistalan är att domstolen uttalar om den unge har begått brottet eller inte. Någon påföljd döms inte ut eftersom personen är under 15 år, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson.
- Möjligheten att väckta bevistalan har funnits under en längre tid, men har enbart använts vid ett fåtal tillfällen. Tidigare i år genomfördes lagändringar som innebär att bevistalan ska kunna föras i fler fall än tidigare. Lagändringarna innebär i korthet att åklagaren vid vissa allvarliga brott, bl.a. mord, ska begära att en domstol prövar om den unge har begått brottet, fortsätter Alexander Nilsson.