Högsta domstolen
 

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd i ett mål om mord i Vetlanda

Mål: B 7912-23
Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i ett uppmärksammat brottmål rörande ett mord i Vetlanda. Det innebär att hovrättens dom står fast.

En person åtalades för att ha tagit livet av en annan person i Vetlanda. Hovrätten har dömt personen för mord till fängelse i sexton år, vilket också omfattade ett grovt gravfridsbrott. Den dömda har överklagat domen till Högsta domstolen för att bli frikänd. Anhöriga till den mördade har också överklagat domen och vill att Högsta domstolen ska bestämma påföljden till livstids fängelse.

För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av det här slaget krävs prövningstillstånd. Ett sådant tillstånd får meddelas om frågans prövning är av vikt för ledning av rättstillämpningen, så kallad prejudikatdispens. Något förenklat kan detta sägas innebära att det ska finnas ett behov av att Högsta domstolen ger svar på oklarheter i lagstiftningen eller hur den ska tillämpas i vissa typfall. Prövningstillstånd får dessutom meddelas i vissa undantagsfall, närmare bestämt om det finns synnerliga skäl för en prövning. Detta tar framför allt sikte på resningssituationer eller där en domstol har begått ett grovt fel när den handlagt målet. Det är alltså en säkerhetsventil som ska användas i rena undantagssituationer. Utöver det gäller att om prövningstillstånd krävs i två eller flera likartade mål och Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd i ett av dem, får prövningstillstånd meddelas även i övriga mål.

Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Hovrättens dom står därmed fast.