Borås tingsrätt
 

En 17-åring häktad för mord

Mål: B 1083-24
Tingsrätten har idag häktat en 17-årig pojke som misstänks för mord på en jämnårig flicka.

Den 18 mars 2024 påträffades en avliden flicka i Marks kommun. En 17-åring begärdes tidigare idag häktad. Vid häktningsförhandlingen har tingsrätten kommit fram till att 17-åringen ska häktas såsom på sannolika skäl misstänkt för mord på flickan. Skälen för häktning är att det finns risk för att den misstänkte dels genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning, dels avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Vidare har brottsrubriceringen mord en sådan straffskala som innebär att det råder en presumtion för häktning.

För att en misstänkt som är under 18 år ska häktas krävs att det finns synnerliga skäl. Tingsrätten har i detta fall − framförallt med hänsyn till den allvarliga brottsmisstanken och till att förundersökningen är i sin inledning − kommit fram till att det föreligger sådana synnerliga skäl som talar för häktning.

Enligt tingsrättens beslut idag ska åklagaren väcka åtal senast den 4 april 2024. Det bedöms dock som osannolikt att förundersökningen är klar så att åtal kan väckas vid den tidpunkten. Om utredningstiden är otillräcklig kan åklagaren begära att åtalstiden förlängs. Tingsrätten prövar i så fall om åtalsförlängning ska medges. Som huvudregel ska åtal väckas som senast inom tre månader räknat från häktningsbeslutet, om den som häktas är under 18 år.