Lunds tingsrätt
 

Föräldrapar i Eslöv döms för ättiksförgiftning

Mål: B 6683-22
Lunds tingsrätt har idag dömt det föräldrapar från Eslöv som åtalats för att ha förgiftat sin dotter med ättika. Båda föräldrarna döms för bl.a. synnerligen grov misshandel till fängelse i åtta år.

Tidigt på morgonen den 24 december 2022 kom den knappt sjuåriga flickan med sin pappa till Barnakuten i Lund efter att ha fått i sig ättika. Flickan hade mycket allvarliga skador i matstrupen och magsäcken och hennes tillstånd var livshotande. Magsäcken var så illa däran att den några dagar senare fick opereras bort. Det har inte gått att utreda exakt hur flickan fått i sig ättika, men enligt tingsrätten är föräldrarnas invändning om att hon har druckit ättikan självmant och frivilligt motbevisad. Den enda rimliga förklaringen anses i stället vara att flickan fått i sig ättikan genom föräldrarnas försorg.

- Tingsrätten delar åklagarens bedömning att det är föräldrarna som har sett till att flickan fick i sig ättikan, säger rådmannen Linda Palmenäs, ordförande i målet.

 

Föräldraparet döms även för olaga frihetsberövande bestående i att de hållit flickan instängd i familjens tvättstuga, där hon suttit bunden i en bilbarnstol. Under vistelsen i tvättstugan och en tid dessförinnan förseddes flickan med blöja som inte byttes under längre perioder, vilket ledde till att hon fick omfattande sårskador i blöjområdet. Under samma tidsperiod utsattes hon för undernäring genom att hon inte fick tillräckligt med mat. För detta döms föräldrarna för grov misshandel. Slutligen döms föräldrarna för två fall av misshandel, då de inte sett till att flickan fått den vård hon behövde efter en brännskada och efter ett armbrott.

 

Föräldrarna ska betala skadestånd till flickan med drygt 955 000 kr.

- Den brottslighet som flickan har utsatts för är mycket allvarlig och integritetskränkande, då den har begåtts av båda föräldrarna mot ett barn i hennes hem, där hon har haft rätt att känna sig trygg, säger Linda Palmenäs.

 

Föräldraparet åtalades även för grov misshandel bestående i att de inte ingripit för att skydda flickan från att utsättas för penetrationer av slida och anal samt att de inte sett till att hon fått vård för skador som uppstått på grund av detta. De frikänns från denna del av åtalet, då det enligt tingsrätten inte är bevisat att flickan har utsatts för penetrationer på det sätt som åklagaren har påstått. Föräldrarna frikänns även från olaga frihetsberövande bestående i att de stängt in flickan i ett rum i familjens tidigare bostad.

 

Rätten är enig i sin dom.