Malmö tingsrätt
 

Inget skadestånd i förtalsmål

Mål: T 3508-23
Tingsrätten har i dag avgjort en tvist gällande skadestånd på grund av förtal. Den kvinna som begärt skadestånd förlorar målet och ska ersätta motpartens rättegångskostnader.

Den 15 december 2018 publicerade svaranden i målet, en nu 29-årig man, två inlägg på Twitter där han bland annat kallade kvinnan för nazist. Kvinnan har därefter, i januari 2023, väckt talan vid tingsrätten och begärt att mannen ska betala skadestånd till henne på grund av att han gjort sig skyldig till förtal.

Tingsrätten anser att publiceringarna uppnår alla de krav som gäller för att publiceringen ska anses utgöra förtal;

  • Det rör sig inte om ett straffritt värdeomdöme.
  • Inläggen har syftat till att utsätta kvinnan för missaktning.
  • Kvinnan kan inte heller anses vara en sådan offentlig person som i lagens mening har att tåla mer kritisk granskning och värdering än gemene man vilket innebär att mannens agerande inte varit försvarligt.

Tingsrättens mål har dock enbart handlat om frågan om rätten till skadestånd på grund av kränkning. Tingsrättens bedömning är att publiceringarna fått en begränsad spridning och att kvinnan själv vid återkommande tillfällen har publicerat Twitter-inlägg i vilka hon bland annat ifrågasatt uppgifter om förintelsen. Hon har även gjort publiceringar gällande Nordiska Motståndsrörelsens rätt till yttrandefrihet.

–Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att kränkningen inte är så allvarlig att kvinnan är berättigad till kränkningsersättning. säger rådmannen Sandra Ahrén.

Kvinnan förlorar tvistemålet och ska därför ersätta mannens rättegångskostnader med knappt 60 000 kronor.

Tingsrättens handläggning

Målet har handlagts som ett tvistemål som inleddes genom en ansökan om stämning från kvinnan. Det finns nämligen i vissa fall en möjlighet att få kränkningsersättning genom att inom ramen för ett tvistemål väcka talan enligt 2 kap 3 § skadeståndslagen om kränkningsersättning på grund av brott.

För att ta ställning till om kränkningsersättningen ska dömas ut måste tingsrätten alltså först komma fram till att det är fråga om ett förtal. Eftersom det inte är fråga om ett brottmål, ska något straff inte dömas ut, utan tingsrätten har enbart att pröva om kränkningsersättningen på grund av det påstådda brottet ska dömas ut.