Halmstads tingsrätt
 

Dom i mål gällande grovt dopningsbrott m.m.

Mål: B 2373-22
Halmstads tingsrätt har idag meddelat dom i ett mål mot fyra tilltalade. Påföljden för de två huvudtilltalade bestäms till fängelse mellan 2 år och 3 år och 6 månaders fängelse. En av de tilltalade häktas i samband med att domen meddelas och han ska även utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit under 15 år. Domstolen har även förordnat om kvarstad på drygt 2,2 miljoner av den huvudtilltalades egendom.

I oktober 2023 lämnade åklagaren i en stämningsansökan gällande grovt dopningsbrott och grovt penningtvättsbrott. En av de tilltalade åtalades även för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning och ringa dopningsbrott. Åklagaren har vidare påstått att det har varit fråga om en verksamhet som har bedrivits i större omfattning. Ytterligare två personer åtalades för grovt penningtvättsbrott som åklagaren har påstått har haft koppling till det grova dopningsbrottet.

 

Huvudförhandlingen har pågått i 15 dagar under våren. ”Det har varit fråga om ett mycket omfattande mål med flera komplexa frågor både var gäller den materiella prövningen av brottsmisstankarna samt även i fråga om kvarstad, häktning och utvisning”, berättar rättens ordförande rådmannen Sonja Pettersson Wallin.

 

Två av de tilltalade döms för att ha innehaft en stor mängd dopningsmedel i överlåtelsesyfte. Tingsrätten har funnit att dopningsbrottet är att bedöma som grovt brott i förhållande till den stora mängden dopningsmedel samt att det var varit fråga om en organiserad verksamhet som bedrivits i stor omfattning. Vid bedömningen av längden på fängelsestraffen har tingsrätten beaktat att gärningarna begåtts före verkställighet av tidigare domar (s.k. nyupptäckt brottslighet).

 

För de två som åtalades för grovt penningtvättsbrott bestämdes påföljden till villkorlig dom i kombination med höga dagsböter.

 

I fråga om den tilltalade som utvisas har tingsrätten vid sin bedömning gjort en avvägning av samtliga omständigheter, bl.a. att den tilltalade bott i Sverige under en lång tid och har sin familj här men också att den tilltalade under denna tidsperiod i stor omfattning bedrivit brottslig verksamhet här i landet och tidigare bl.a. dömts tre gånger för grovt dopningsbrott till långa fängelsestraff.

 

Tingsrätten har vidare beslutat att en av de tilltalade ska häktas eftersom det finns både flyktfara och risk för fortsatt brottslighet.