Svea hovrätt
 

Hovrätten meddelar dom i mål om försök till mord vid skjutningar i Uppsala och i Stockholm

Mål: B 2978-24
I februari 2024 dömde Uppsala tingsrätt en 35-åring och en 17-åring, enligt åklagarna en dödspatrull, för bl.a. försök till mord vid två tillfällen under sommaren 2023. Samtidigt ogillades ett fall av försök till mord. Hovrätten fastställer nu tingsrättens fällande dom beträffande de två mordförsöken. Beträffande det åtalade mordförsök som tingsrätten frikände de två åtalade från dömer hovrätten dem för grovt olaga hot. Påföljderna blir dock desamma som i tingsrätten, fängelse på livstid för 35-åringen och sluten ungdomsvård i tre år för 17-åringen.

På midsommarafton den 23 juni 2023 skedde en skottlossning med automatvapen på allmän plats invid Gottsunda centrum i Uppsala. En person träffades av en kula i benet. Tre dagar senare, på natten den 26 juni 2023, skedde en skjutning på en parkeringsplats i Bromma i Stockholm. Ingen person skadades vid det tillfället. Ett dygn senare, den 27 juni 2023, skedde ytterligare en skjutning med automatvapen in i en bostad i Tumba utanför Stockholm. Personen i bostaden träffades av flera skott med livshotande skador som följd. Två personer åtalades för att ha genomfört samtliga tre skjutningar.

Tingsrätten kom fram till att de två åtalade skulle dömas som gärningsmän för skjutningarna i Uppsala och i Tumba och rubricerade gärningarna som försök till mord. Med anledning av att åklagaren inte lyckades bevisa att det var den i åtalet namngivne målsäganden som var utsatt för brott ogillade tingsrätten åtalet för skjutningen i Bromma.

I hovrätten har åklagarna justerat åtalet avseende skjutningen i Bromma till att målsäganden i andra hand är en annan okänd person. Hovrätten har kommit fram till att 17-åringens uppgift att han vid skjutningen riktade vapnet bort från målsäganden inte är motbevisad och dömer de två åtalade för grovt olaga hot mot en okänd person och inte för försök till mord i den delen.

Skjutningar med automatvapen på det sätt som skett både i Uppsala och i Tumba är mycket allvarliga brott. Hovrätten delar tingsrättens bedömning att dessa gärningar ska rubriceras som försök till mord och har ett straffvärde motsvarande livstids fängelse. När det gäller skjutningen i Bromma har utredningen i målet dock inte visat annat än att det varit fråga om ett grovt olaga hot, säger Robert Barrefelt, hovrättsråd och referent i målet.