Södertörns tingsrätt
 

Livstidsstraff för mord i Visättra

Mål: B 4333-23
Tingsrätten har idag dömt två personer för mordet på en man i trettioårsåldern i Visättra den 7 mars 2023. En idag 21-årig man har dömts till fängelse på livstid medan en vid brottet 17-årig man har dömts till fängelse i sju år. Ytterligare en person har dömts för medhjälp till mord till fängelse i åtta år. En fjärde åtalad har frikänts.

Strax före kl. 01.00 den 7 mars 2023 öppnade målsäganden dörren till sin lägenhet för att gå ut och träffa en eller flera personer. En person avlossade då åtta skott mot mannen som träffades av ett flertal skott och avled på platsen.

I dagens dom har tingsrätten funnit det utrett att det var den då 17-årige tilltalade som avlossade skotten, varför han dömts för mord. Tingsrätten har dock ansett att även den idag 21-årige mannen ska dömas för mord. Han har nämligen deltagit i planeringen av brottet, närvarat i anslutning till brottsplatsen och hjälpt 17-åringen med att försöka skaffa undan bevisning samt fly från platsen. Enligt tingsrätten har hans närvaro och åtgärder före, under och efter gärningen varit en nödvändig förutsättning för att brottet skulle kunna utföras.

Enligt tingsrätten har mordet utförts på beställning av en eller flera okända personer och det har föregåtts av planering under en viss tid. Mordet utgör en ren avrättning av en försvarslös person. Dessutom har offret skjutits i sitt hem nattetid, när nära anhöriga, däribland ett minderårigt barn, befunnit sig i bostaden. Tingsrätten har därför funnit att brottet är att hänföra till den kategori av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden som ska föranleda ett fängelsestraff på livstid.

För 17-åringen får dock livstids fängelse inte dömas ut enligt lag. I normala fall ska inte heller fängelse väljas som påföljd utan i stället sluten ungdomsvård.

- Rätten anser dock att det i det här fallet finns särskilda skäl att välja fängelse som påföljd säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande. Detta bl.a. eftersom socialtjänsten uttömt sina möjligheter att vårda honom och då han efter avtjänat straff ska utvisas från landet. Risken för att han avviker är därför stor och vi bedömer att en placering inom SiS inte innebär en tillräckligt säker förvaring av honom.