Migrationsdomstolen upphäver Migrationsverkets beslut att neka 1 278 utländska medborgare tillstånd att plocka bär i sommar

Mål: 7241-24
Migrationsdomstolen i Stockholm anser att de arbetsvillkor som Migrationsverket har prövat för aktuella utländska medborgare som är anställda för att plocka bär i Sverige under sommaren 2024 är i nivå med kollektivavtal eller praxis i branschen.

Migrationsverket beslutade att avslå 1 278 utländska medborgares ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige under sommaren och hösten 2024. Migrationsverket har, med utgångspunkt ifrån de arbetsvillkor som gällde under bärplockningen förra året, ansett att aktuella arbetsgivare i år inte kommer att ge sina anställda sådana arbetsvillkor som krävs för att ge nu sökta tillstånd.

I överklagande av Migrationsverkets beslut presenteras rimliga förklaringar till de av Migrationsverket ifrågasatta omständigheterna kring anställningsvillkoren.

– Domstolen anser att det av överklagandet gjorts sannolikt att anställda kommer att ges goda arbetsvillkor gällande bland annat arbetstid och lön, säger rådmannen Mats Dahlström.

Migrationsdomstolen anser därför att den samlade utredningen i målen inte ger tillräckligt stöd för Migrationsverkets ställningstagande att arbetsgivarna inte framåt kommer att ge sina anställda anställningsvillkor i nivå med kollektivavtal eller praxis i branschen.

Migrationsdomstolen upphäver därför Migrationsverkets beslut och lämnar ärendena åter till Migrationsverket för fortsatt handläggning av ansökningarna.

– Eftersom de överklagade besluten gäller säsongsarbete som ska påbörjas inom kort ska Migrationsverket omedelbart fortsätta sin handläggning av sökta uppehålls- och arbetstillstånd, säger rådmannen Anders Mellstrand.