Norrköpings tingsrätt
 

Dom i ett mål med flera skjutningar i Norrköping

Mål: B 4090-23, B 4208-23
Tingsrätten dömer en 24-årig man för två fall av försök till mord. Även en 20-årig kvinna döms för det ena brottet. Samtidigt ogillas åtalet mot henne för ett mord. En 16-årig man döms för det andra fallet av försök till mord. Påföljderna bestäms till fängelse i 14 år för den 24-årige mannen, fängelse i tolv år för kvinnan och sluten ungdomsvård ett år och fyra månader för den 16-årige mannen.

Målet handlar om tre händelser i Norrköping med skjutningar.

  • - Den 24-årige mannen och den då 19-åriga kvinnan var åtalade för försök till mord den 15 november 2023, där kvinnan hade skjutit fyra skott med pistol genom en lägenhetsdörr på Smedjegatan.
  • - Den 24-årige och den 16-årige mannen var åtalade för försök till mord den 16 november 2023, där en okänd person hade skjutit tre skott med pistol genom ytterdörren på ett radhus på Axels Swartlings gata.
  • - Kvinnan var åtalad för mord den 20 december 2023, där en man dagtid på Värmlandsgatan dödades av ett pistolskott i huvudet.

Målet handlar även om en fjärde händelse, där den 24-årige mannen var åtalad för stämpling till grov mened genom att på häktet uppmana en annan intagen att vittna falskt.

De tre skjutningarna har varit en del i en konflikt som pågått i Norrköping mellan två kriminella nätverk. I denna konflikt har skett även andra skjutningar och sprängningar.

Åtalet för den första dörrskjutningen bifalls helt. Tingsrätten kommer fram till att kvinnan har skjutit genom lägenhetsdörren, vilket hon även har erkänt. Tingsrätten kommer vidare fram till att den 24-årige mannen har planerat gärningen. Båda döms för försök till mord.

Även vid den andra skjutningen bifalls åtalet helt mot den 24-årige mannen. Han har enligt tingsrätten planerat även denna händelse och döms för försök till mord. Den 16-årige mannen döms för medhjälp till försök till mord, eftersom det står klart att han har medverkat i brottet bland annat genom att hantera vapnet.

Tingsrätten ogillar åtalet mot kvinnan för mord. Hon har lockat brottsoffret till platsen under förevändning att hon ska köpa airpods av denne. Det är dock inte utrett att det är hon som har skjutit mannen eller att hon har förstått att någon annan skulle skjuta mannen. Avgörande för tingsrättens bedömning har varit att det inte finns något vittne som har sett henne skjuta och att det inte heller finns någon teknisk bevisning som binder henne till mordet.

Den 24-årige mannen döms även stämpling till grov mened.

Det som framför allt gör att den 24-årige mannen döms för två försök till mord är en kommunikation med brottsplanering som han har haft med en senare mördad person, hans DNA på den pistol som användes vid den andra dörrskjutningen, hans letande efter denna pistol efter att polisen redan hade funnit den och hans försök på häktet att få en annan person att vittna falskt till hans fördel.

Tingsrättens ordförande, lagmannen Lars Holmgård, säger i ett uttalande att det i avsaknad av vittnesbevisning och teknisk bevisning inte fanns tillräckligt mycket indiciebevisning för att kvinnan skulle dömas för mordet. Bevisningen mot kvinnan och männen var däremot övertygande vid dörrskjutningarna.