Södertörns tingsrätt
 

Fyra personer döms för delaktighet i flera mord och försök till mord i Västberga och Tullinge den 12 respektive 13 oktober 2023

Mål: B 15631-23
Tingsrätten har i dag dömt fyra personer för inblandning i skjutningarna i Västberga och Tullinge. Anstiftaren och skytten döms till fängelse 10 år respektive 12 år trots att de vid skjutningarna endast var 15 år respektive 16 år. En 22-årig man döms för medhjälp till skjutningarna och medhjälp till grov mordbrand till fängelse 16 år. En 16-årig flicka döms för medhjälp till skjutningarna till sluten ungdomsvård.

Händelserna i Västberga och Tullinge

Åklagaren har påstått att en numera 17-årig pojke varit skytten i Västberga och Tullinge. Det har även påståtts att en numera 16-årig flicka och en 22-årig man medverkat till skjutningarna och att skjutningarna genomförts på uppdrag av en numera 16-årig pojke. Det har påståtts att han även medverkat till gärningarna på andra sätt.

Skjutningen i Västberga har riktats mot en bostad där en pappa, en mamma och deras två barn befunnit sig. I den bostad som har beskjutits i Tullinge har en mamma och hennes tre barn, barnens mormor och en 20-årig kvinna befunnit sig.

Tingsrätten har kommit fram till att skjutningen i Västberga innefattar gärningar som utgör mord beträffande pappan samt mordförsök beträffande mamman och de två barnen. Tingsrätten har även kommit fram till att skjutningen i Tullinge innefattar gärningar som utgör mord beträffande den unga kvinnan och mormodern samt mordförsök beträffande mamman och de tre barnen.

Fängelsestraff för flera inblandade

Utifrån den omfattande bevisning som presenterats i målet kommer tingsrätten fram till att 17-åringen är den som varit skytten i Västberga och Tullinge. Han har genomfört skjutningarna på uppdrag av den 16-åriga pojken. Den 16-åriga flickan och 22-åringen har medverkat till 17-åringens gärningar. Samtliga döms för inblandning i skjutningarna.

- Skjutningarna framstår som oerhört brutala och synnerligen hänsynslösa. Tre personer har avrättats samt två vuxna och fem barn har utsatts för mordförsök i sina hem, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt som varit ordförande i målet.

17-åringen, den 16-åriga pojken och den 16-åriga flickan döms även för grovt vapenbrott. 16-åringarna döms för medhjälp till mordbrand och försök till mordbrand. 22-åringen döms även för medhjälp till grov mordbrand.

- Straffvärdet för de gärningar 17-åringen och den 16-åriga pojken döms för motsvarar fängelse på livstid för en vuxen. Tingsrätten kommer fram till att det finns synnerliga skäl att döma dem båda till fängelse i stället för sluten ungdomsvård. Detta trots deras låga ålder, säger Sofia Jungstedt.

17-åringen döms till fängelse 12 år och 16-åringen döms till fängelse 10 år. 22-åringen döms till fängelse 16 år. Den 16-åriga flickan, som var 15 år vid skjutningarna, döms till sluten ungdomsvård två år och två månader.

Övrigt

För beställning av domen hänvisas till Södertörns tingsrätt, avdelning 6, se kontaktinformation. Tag gärna kontakt med avdelningen via e-post.