Kristianstads tingsrätt
 

Långa fängelsestraff för synnerligen grova narkotikabrott och grova vapenbrott i Kristianstad

Mål: B 194-24
Kristianstads tingsrätt dömer fem personer till fängelse i mellan 4,5 och 11 år för organiserad narkotika- och vapenhantering under år 2020 och 2021.

Kristianstads tingsrätt dömer fem personer till långa fängelsestraff för synnerligen grova narkotikabrott och grova narkotikabrott. Två av personerna döms även för grova vapenbrott. Brotten har begåtts mellan augusti 2020 och januari 2021 och har uppdagats genom ett internationellt samarbete, där krypterade chattar har avkrypterats och lämnats över till svensk polis. Bevisningen har i hög grad bestått i jämförelser mellan innehållet i chattarna och detaljer i de nu dömda personernas liv.

 

Den brottsliga verksamheten har bedrivits med utgångspunkt i Kristianstads kommun men har innefattat transporter av narkotika och vapen till och från andra platser i Sverige. Den har varit väl organiserad och haft stor omfattning. Organisationen har varit hierarkisk. En av personerna har varit ledare och en annan (andremannen) har haft ett visst självständigt ansvar. Två av personerna har spelat underordnade roller som transportörer, medan ytterligare en person i viss mån har samarbetat med andremannen.

 

Den narkotika som hanterats har huvudsakligen varit kokain men även i viss omfattning cannabis. De vapen som hanterats har varit både automatkarbiner och pistoler.

 

”Vi har upprätthållit höga rättssäkerhetskrav och frikänt i vissa delar, där vi har bedömt att bevisningen inte har hållit fullt ut,” säger rättens ordförande, rådmannen Ulf Ahlström. ”Men i de delar där det är ställt utom rimligt tvivel att de tilltalade har gjort vad åklagaren har påstått, så är det fråga om utomordentligt grov brottslighet, som förtjänar långa fängelsestraff, särskilt för de ledande personerna.”

 

Ledaren döms till 11 års fängelse. Den beräknade vinsten av narkotikahanteringen förverkas, inklusive märkeskläder, kontanter och andra föremål som tagits i beslag.

 

Andremannen döms till fängelse i sex år och tre månader. Då beaktas att den aktuella brottsligheten har begåtts före en annan dom, där han dömts till tre års fängelse för grovt vapenbrott; enligt regelverket ska det sammanlagda straffet i de båda domarna (alltså fängelse i nio år och tre månader) motsvara vad han skulle ha dömts till om han dömts för all brottsligheten i ett sammanhang.

 

Den person som i viss mån samarbetat med andremannen frikänns från betydande delar av åtalet och döms för återstoden till fängelse i fyra år och sex månader.

 

Båda de personer som spelat underordnade roller döms till fängelse i fem år.