Borås tingsrätt
 

Förhandling i mål om mord m.m. inleds den 10 september 2024

Mål: B 1083-24
Åklagaren väckte den 5 september 2024 åtal mot en 18-årig man för mord och grov våldtäkt mot en 17-årig flicka. Åtal väcktes också för grovt vapenbrott.

Huvudförhandlingen inleds den 10 september 2024 kl. 09.15. Den kommer fortsätta den 16, 17 och 18 september 2024. Information om vad som kommer att ske respektive förhandlingsdag finns längre ner.

Säkerhetskontroll

Det genomförs alltid en säkerhetskontroll vid tingsrättens entré för att öka säkerheten och tryggheten i lokalerna. Vid kontrollen får alla besökare gå igenom en larmbåge. Väskor och andra medhavda föremål kontrolleras. Kontrollen går fortare ju färre föremål man har med sig. Journalister är inte undantagna från säkerhetskontrollen.

Platser till allmänheten och media

Förhandlingssalen har ett begränsat antal platser. Anhöriga till parterna har tillträde i första hand och därefter journalister med presslegitimation.

Ordningsregler

Det är inte tillåtet att fotografera eller på annat sätt ta upp bild i eller in i förhandlingssalen. Kameror, mobiltelefoner och liknande teknisk utrustning som medförs in i förhandlingssalen ska vara avstängd och undanstoppad. Det gäller dock inte representanter för media som ägnar sig åt nyhetsrapportering som får använda den elektroniska utrustning som krävs för denna rapportering. Rättens ordförande kan komma att meddela ytterligare ordningsregler.

Förhandlingssekretess

Med hänsyn till att det är fråga om ett ungdomsmål och sexualbrottmål kommer större delen av förhandlingen ske bakom stängda dörrar. Endast en kortare del av huvudförhandlingens första dag förväntas vara öppen för allmänheten och media.

Huvudförhandlingsplan

Dag 1, den 10 september
Yrkanden, inställningar och sakframställningar

Dag 2, den 16 september
Fortsatta sakframställningar och förhör med den tilltalade
Vittnesförhör

Dag 3, den 17 september
Fortsatta vittnesförhör

Dag 4, den 18 september

Genomgång av den tilltalades personliga förhållanden och slutpläderingar