Norrköpings tingsrätt
 

Rättspsykiatrisk vård för mord genom droginjektion

Mål: B 4191-23
En kvinna hittades i november 2023 död i en lägenhet i Norrköping. Kvinnan hade dött till följd av injektion av en hög dos av drogen 3-metyl-PVP. Nu har en man i 45-årsåldern dömts för mord på kvinnan.

Mannen greps i lägenheten där den döda kvinnan fanns. Han har förnekat brott men i övrigt inte velat uttala sig i förhör. En annan man, som också befann sig i lägenheten, har vittnat om att det var 45-åringen som injicerade kvinnan med drogen.

– Vittnesmålet har varit centralt. Annan bevisning, bl.a. beslag och undersökningsfynd, har gett starkt stöd åt vittnets uppgifter, säger Evelina Englund, lagman och rättens ordförande.

Gärningen har bedömts som mord. Eftersom mannen lider av en allvarlig psykisk störning har straffet bestämts till rättspsykiatrisk vård, som förenas med särskild utskrivningsprövning.

Rätten har även beslutat att mannen efter avtjänat straff ska utvisas. – Att straffet bestäms till rättspsykiatrisk vård hindrar inte att utvisning sker, säger Evelina Englund.

 

Faktaruta

3-metyl-PVP narkotikaklassades i januari 2024. Drogen tillhör gruppen syntetiska katinoner och har centralstimulerande effekter liknande amfetamin och kokain.

I vissa fall kan rättspsykiatrisk vård kombineras med en särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivnings­prövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.

Besluten gäller till exempel frigång, permission och hur länge vården ska pågå. Det gäller också när det är aktuellt att vården övergår till öppen rättspsykiatrisk vård och slutligen när vården ska avslutas.