Tillståndsansökan för gruvverksamheten m.m. i Malmberget ska kungöras

Mål: M 1413-23
LKAB:s ansökan om nytt och utökat tillstånd för gruvverksamheten m.m. i Malmberget kommer inom kort att kungöras. Domstolen kommer samtidigt kalla till syn och förberedande sammanträde.

Ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen kommer att kungöras under nästa vecka (vecka 37). Samtidigt kommer domstolen kalla till förberedande sammanträde och syn på platsen för ansökt verksamhet.


- Att målet kungörs innebär att domstolen nu kommit till den punkten i handläggningen att myndigheter, berörda och allmänheten bjuds in att lämna sina synpunkter över ansökan till domstolen, säger Anna Svedjevik, rådman och ansvarig för målets handläggning.


- Det kan konstateras att ansökan omfattar flera och stora verksamheter som påverkar såväl människa som miljö på ett betydande sätt. Därför är också ansökan i målet oerhört omfattande, säger Camilla Wolf-Watz, ett av två tekniska råd i målet.


- Domstolen har arbetat med att förbättra och effektivisera handläggningen av stora
mål. Därför har bland annat två förberedande sammanträden hållits där bolaget och
myndigheter närvarat. Syftet har framför allt varit att tidigt klarlägga vilka
kompletteringar som krävs från bolaget för att ansökan ska kunna kungöras, säger
Thomas Blomgren, rådman och ordförande i målet.


- För att underlätta för myndigheter, berörda och allmänheten att ta del av ansökan och att framöver lämna sina synpunkter hålls nu även ett till förberedande sammanträde i samband med synen, tillägger Anna Svedjevik.


- Bolaget har justerat och kompletterat underlaget flera gånger, något som är
tidskrävande och påverkar handläggningstiden för målet. Även om ytterligare
kompletteringar kommer att ske har domstolen bedömt att ansökan nu är i sådant skick att den kan kungöras, tillägger Karin Söderström, tekniskt råd.


I samband med kungörelse kommer domstolen lämna skriftlig information om hur
målet handläggs hos domstolen och när synpunkter senast ska lämnas till domstolen. Det kommer även meddelas en tidsplan för målets handläggning efter kungörelse.


Syn och förberedande sammanträde kommer att hållas den 8-10 oktober 2024
(vecka 41) och omfatta vissa utvalda frågor. En av de frågor som kommer behandlas är verksamhetens påverkan på boendemiljö och samhälle. Ytterligare syn kommer hållas framöver avseende verksamhetens påverkan på andra frågor.

- Domstolen planerar för att hösten 2025 hålla huvudförhandling i målet och det är
först efter det som domstolen avgör målet. Det kommer att vara viktigt att såväl
bolaget som andra parter och berörda följer de tidsfrister som domstolen anger för att inte fördröja målets handläggning, avslutar Thomas Blomgren. 


Om ansökan

LKAB lämnade i maj 2023 in en ansökan om miljötillstånd till mark- och miljödomstolen. Bolagets ansökan omfattar tillstånd till fortsatt och utökad gruv- och förädlingsverksamhet m.m. i Malmberget. Den omfattar även tillstånd att anlägga en demonstrationsanläggning för fossilfri järnsvamp (s.k. hybrit-teknik) och ett apatitverk. Bolaget ansöker även om s.k. Natura 2000-tillstånd för sin verksamhet i Malmberget.

Faktaruta

För att bedriva gruvverksamhet (miljöfarlig verksamhet) krävs miljötillstånd. Vad en ansökan om miljötillstånd ska innehålla är reglerat, bl.a. i miljöbalken med tillhörande förordningar. Till ansökan ska fogas en miljökonsekvensbeskrivning som beskriver bl.a. verksamhetens påverkan på människors hälsa och miljö. Det är
mark- och miljödomstolen som prövar ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen.


När domstolen bedömer att ansökan kan prövas av domstolen kungörs ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Kungörelsen innebär att ansökan offentliggörs för myndigheter, enskilt berörda och allmänheten som får möjlighet att lämna  synpunkter samt delta i processen. 


När kungörelse sker publiceras det såväl i dagstidning som på mark- och miljödomstolens hemsida.


Domstolen har under förberedelsen ett ansvar för att målet får den inriktning och omfattning som krävs. Förberedelsen kan vara både skriftlig och muntlig. När det behövs kan syn hållas på platsen för verksamheten. Normalt avgörs målet först efter att huvudförhandling har hållits. När muntlig förhandling ska hållas kungör domstolen kallelse till detta.


Alla handlingar som har ingetts till domstolen är en del av prövningsunderlaget och ligger till grund för domstolens bedömning av om miljötillstånd kan lämnas. Besked om miljötillstånd beviljas eller inte lämnas genom att domstolen meddelar dom i målet.