Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till ett slutförvar för använt kärnbränsle

Mål: M 1333-11
Svensk Kärnbränslehantering AB får tillstånd enligt miljöbalken till ett slutförvar för använt kärnbränsle. Tillståndet omfattar en anläggning för inkapsling i Simpevarp, Oskarshamns kommun, och ett slutförvar i Forsmark, Östhammars kommun.

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ansökte 2011 hos mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt om tillstånd till slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall. Domstolen beredde därefter ansökan, höll en längre huvudförhandling 2017 och lämnade sitt yttrande till regeringen 2018. Regeringen beslutade den 27 januari 2022 att verksamheten är tillåtlig enligt miljöbalken. Domstolen ger nu SKB tillstånd och bestämmer de villkor som ska gälla för verksamheten. SKB ges möjlighet att påbörja arbetena även om domen överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Tillståndet gäller för kärnavfall från de tolv reaktorer (sex reaktorer i drift) som ingår i det pågående svenska kärnkraftsprogrammet. Tillståndet gäller inte för kärnavfall från ett eventuellt nytt kärnkraftsprogram. SKB får i slutförvaret deponera cirka 6 000 kapslar med cirka 12 000 ton kärnavfall. Verksamheten beräknas pågå i cirka 70 år men den kan pågå längre om t.ex. de befintliga reaktorernas drifttid förlängs.

Slutförvaringen sker med KBS-3-metoden som bygger på tre säkerhetsbarriärer: kapseln med ett 50 mm tjockt kopparhölje som innesluter kärnavfallet, bufferten som omger kapseln samt berget i Forsmark. Kapslarna placeras på cirka 500 meters djup i berget. Vid prövningen har det krävts utredning om risken för radioaktiva ämnens spridning i miljön under 100 000 år.

Domstolens villkor för tillståndet syftar till att begränsa verksamhetens påverkan på miljön genom skyddsåtgärder mot buller, grundvattensänkning, utsläpp till vatten m.m. Flera villkor tar sikte på skyddade arter och naturområden i Forsmark, så att de höga naturvärdena kan bevaras.

Strålsäkerhetsmyndigheten kommer efter miljötillståndet fortsätta den stegvisa prövningen av slutförvaret enligt lagen om kärnteknisk verksamhet. Enligt den lagen krävs också tillstånd av regeringen för att slutligt försluta slutförvaret. SKB ska enligt ett villkor i miljötillståndet bedriva omvärldsbevakning om informationsbevarande för framtida generationer och övervakning efter förslutning. Efter slutlig förslutning är staten ensam ansvarig för eventuell miljöskada på grund av slutförvaret.

Fakta

KBS-3-metoden är en metod som har utvecklats av Svensk Kärnbränslehantering AB sedan 1983 (projekt KärnBränsleSäkerhet). Denna metod används även för det slutförvar för använt kärnbränsle som byggs i Finland.

Det använda kärnbränslet mellanlagras i SKB:s anläggning Clab i Simpevarp, Oskarshamns kommun. Anläggningen för inkapsling av kärnbränslet uppförs som en tillbyggnad till Clab och kallas tillsammans med Clab för Clink.