Förvaltningsrätten i Stockholm
 

FMV hade rätt att ingå avtal om vapenaffär

Mål: 16627-23
Förvaltningsrätten i Stockholm bedömer att Försvarets materielverk (FMV) hade rätt att ingå avtal om vapenaffär för att skydda Sveriges väsentliga säkerhetsintressen.

Försvarets materielverk (FMV) har tillsammans med finska Försvarsmakten ingått avtal om köp av eldhandvapen direkt med det finska vapenföretaget Sako. Den tyska vapenleverantören Heckler & Koch ansökte om överprövning eftersom bolaget ansåg att avtalet stred mot upphandlingsreglerna.

Förvaltningsrätten i Stockholm har nu bedömt att FMV hade rätt att göra vapenaffären eftersom det var nödvändigt för att skydda Sveriges väsentliga säkerhetsintressen. Sveriges försvarsförmåga, det mellanstatliga samarbetet med Finland och behovet av att säkra Sveriges försörjningstrygghet av eldhandvapen från en befintlig vapenleverantör på det svensk-finska territoriet var avgörande omständigheter för domstolens bedömning.

– Förvaltningsrätten anser att FMV hade rätt att ingå avtalet med stöd av ett undantag i upphandlingsreglerna för att skydda Sveriges väsentliga säkerhetsintressen, säger Maria Eka, chefsrådman.

Faktaruta

FMV och finska Försvarsmakten ingick i mars 2023 ett ramavtal med det finska bolaget Sako om köp av eldhandvapen. Ett avropskontrakt om leverans av vapen ingicks också.

Enligt upphandlingslagstiftningen ska en upphandling som görs av en myndighet annonseras för att ge flera bolag möjlighet att komma med anbud. Det finns vissa undantag från kravet på annonsering, bland annat om upphandlingen rör försvarsmateriel och det är nödvändigt med ett undantag med hänsyn till Sveriges väsentliga säkerhetsintressen.

Det är den upphandlande myndigheten, i detta fall FMV, som ska visa att det var nödvändigt att göra ett undantag för att skydda Sveriges väsentliga säkerhetsintressen.