Lediga jobb och praktikplatser
Så blir du domare
Att vara domare är ansvarsfullt, stimulerande, självständigt och utvecklande. Vi vill att de skickligaste och bäst lämpade juristerna i landet blir domare - oavsett bakgrund.
Domarbanan
- 1
Juristexamen
Du som vill bli domare behöver först gå en juristutbildning på universitetet. När du tagit din juristexamen kan du använda dina betyg och meriter för att söka en utbildningsanställning, en så kallad notarieanställning inom Sveriges Domstolar.
Juristutbildningen finns vid universiteten i Göteborg, Karlstad, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.
För att få information om juristutbildningen kan du vända dig till en studie- och yrkesvägledare.
Tid: 4,5 år
Plats: Universitet
- 2
Notarie
Att jobba som notarie i domstol är en viktig erfarenhet för alla jurister, men det är också en merit för dig som vill arbeta vidare inom Sveriges Domstolar. För dig som har domaryrket i sikte är notarietjänstgöring ett första steg på vägen efter universitetet.
Notarieanställningen är en tvåårig utbildningsanställning i tingsrätt eller förvaltningsrätt. Den är både en praktisk utbildning och ett arbete som syftar till att ge dig en allsidig utbildning.
I notarietjänstgöringen ingår obligatoriska kurser. Den allsidiga utbildningen får du dock framför allt genom det juridiska arbetet på domstol. Som notarie blir du även en viktig tillgång i arbetet på domstolen.
Tid: 2 år med möjlighet till tillgodoräknande av tidigare juridisk erfarenhet
Plats: Förvaltningsrätt eller tingsrätt
- 3
Fiskal
Att arbeta som fiskal är inledningen på den särskilda domarutbildningen.
Du startar med sex månaders provanställning som fiskal vid en hovrätt eller kammarrätt. Efter ett års tjänstgöring i överrätt får du sedan arbeta självständigt som domare i förvaltningsrätt eller tingsrätt under två år. Vid sidan av det praktiska arbetet på domstol får du en allsidig och utvecklande teoretisk utbildning vid Domstolsakademin.
Tid: 3 år
Plats: Hovrätt och tingsrätt alternativt kammarrätt och förvaltningsrätt
- 4
Tf. (tillförordnad) assessor
Efter din tid som fiskal i tingsrätt eller förvaltningsrätt återvänder du till hovrätten eller kammarrätten för att arbeta ett år som tf. assessor.
Som tf. assessor är du fortfarande under utbildning och lär du dig ännu mer om domstolarnas arbetssätt. Du får alltmer avancerade uppgifter som utvecklar dig i din yrkesroll. Du deltar som domare vid föredragningar och förhandlingar och utför samma arbetsuppgifter som de ordinarie domarna.
Efter ett år som tf. assessor är du färdigutbildad domare och utnämns till hovrättsassessor eller kammarrättsassessor.
Tid: 1 år
Plats: Hovrätt eller kammarrätt
Assessor
Efter fyra år på domarutbildningen får du titeln assessor.
Domarkarriären bygger på att de jurister som har genomgått domarutbildningen genom olika kvalificerade juridiska anställningar skaffar sig meriter och erfarenheter för en ordinarie domaranställning. Efter domarutbildningen är det därför vanligt att assessorer arbetar med kvalificerade juridiska uppdrag hos arbetsgivare utanför domstolarna eller vid de högsta instanserna (Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen) under några år.
Som assessor kan du till exempel arbeta som justitiesekreterare i Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen, som rättssakkunnig på departement vid Regeringskansliet, inom kommittéväsendet, riksdagens utskott, Justitiekanslern, Justitieombudsmannen och Domstolsverket.
Som assessor kan du söka anställning som ordinarie domare. Assessorskompetens efterfrågas också ofta vid högre juristbefattningar inom både offentlig och privat sektor.
Plats: Inom och utanför Sveriges Domstolar.
- 5
Ordinarie domare
Efter din tid som assessor kan du söka anställning som ordinarie domare.
På Domarnämndens webbplats kan du läsa om hur du ansöker om en domaranställning och hur rekryteringen av domare fungerar.