Juristens dag i Umeå

Den 28 november är vi på Juristens dag i Umeå, vid Umeå universitet. Här hittar du mer information från de domstolar som deltar på mässan, till exempel kontaktuppgifter och om det finns möjligheter till praktik eller examensjobb.

Välj vilken domstol du vill veta mer om:

Förvaltningsrätten i Härnösand

Förvaltningsrätten i Härnösand. Foto.

Förvaltningsrätten i Härnösand

I vackra området Höga Kusten ligger residensstaden Härnösand. Här skär havet rakt genom stadskärnan och vattnet. Sjöfarten och båtlivet präglar livet och platsens atmosfär. Härnösand har ett rikt kulturliv och det finns en bubblande skaparlust. Det nära och småskaliga livet skapar en stark gemenskap och ett gott värdskap. Landhöjningens dramatiska spår ger storslagna naturupplevelser i hela kommunen.

Mitt i centrala Härnösand ligger Förvaltningsrätten i Härnösand. På domstolen finns det möjlighet att arbeta med kvalificerade juridiska uppgifter i många olika måltyper. Vi hanterar närmare 500 olika typer av mål som spänner över ett brett spektrum av olika rättsområden. Arbetsuppgifterna är varierande men utifrån bakgrund och erfarenhet finns det också möjlighet att specialisera sig. Arbetet är ansvarsfullt och viktigt då det påverkar enskilda personer och myndigheter. Efter dina juridikstudier har du möjlighet att genomföra din notarietjänstgöring hos oss. Det är inte ovanligt att notarier därefter stannar kvar och arbetar vidare hos oss. Det finns då möjlighet att arbeta som föredragande jurist eller ansöka om en fiskalstjänstgöring. Det som utmärker vår domstol, som är medelstor, är framför allt gemenskapen mellan kollegor och olika yrkeskategorier. På Förvaltningsrätten i Härnösand värnar vi också om att personalen ska ha en bra balans mellan arbete och fritid och uppmuntrar därför till olika friskvårdsaktiviteter och andra gemensamma aktiviteter.

Tillsammans avgör vi!

Kontakt

Har du frågor så tveka inte att höra av dig till våra kontaktpersoner:

Johannes Linderholm, notarie:

Anna Fohlin, chefsadministratör:

Mer om oss

Förvaltningsrätten i Luleå

Entrén till Förvaltningsrätten i Luleå

Förvaltningsrätten i Luleå 

Förvaltningsrätten i Luleå är en av Sveriges tolv förvaltningsrätter och även en av landets fyra migrations-domstolar. Domstolen har cirka 55 anställda, varav de flesta är jurister. Domstolen handlägger omkring 450 olika måltyper. Mer än hälften av domstolens mål är migrationsmål. Andra vanliga måltyper är social-försäkringsmål, skattemål, tvångsmål, körkortsmål och mål enligt lagen om offentlig upphandling. Ett stort antal mål har EU-rättslig anknytning.

Praktikstudenter

Förvaltningsrätten välkomnar praktikstudenter från och med höstterminen 2024. Sökande ska vara i slutskedet av sina studier på juristprogrammet. Vi ser gärna sökande med särskilt intresse för migrationsrätt.

Välkommen med ansökan bestående av personligt brev innehållande ev. uppsatsämne och cv samt uppgift om under vilken period du vill praktisera hos oss. Ansökan skickas med e-post till Förvaltningsrätten i Luleå.

Har du frågor så hör av dig till chefsrådmannen Anna Hjärtberg Wernqvist, 0920-277606.

Sommarnotarier

Förvaltningsrätten anställer regelmässigt sommarnotarier. Arbetsuppgifterna består i att bereda mål, göra rättsutredningar, ta ställning till såväl praktiska som processuella frågor, ha kontakt med parter, upprätta förslag till domar och beslut, föredra mål och förslag till avgörande samt i förekommande fall föra protokoll vid muntliga förhandlingar. Kriterierna för att söka som sommarnotarie är att du är godkänd till och med termin fem på juristprogrammet och har påbörjat dina fördjupande kurser. Du får inte ha avslutat din utbildning före sommaren.

Annons med länk för att söka sommarnotarietjänst publiceras inför varje sommar i mitten av januari på Sveriges Domstolars hemsida.

Har du frågor så hör av dig till chefsadministratören Kajsa Johansson, 0920-295474:

Mer om oss

Haparanda tingsrätt

Entrén till Haparanda tingsrätt. Foto.

Haparanda tingsrätt

Haparanda tingsrätt är en liten domstol i östra Norrbotten med 13 anställda. Vi avgör ungefär 1000 mål om året och i vår domsaga ingår Haparanda, Kalix, Pajala, Övertorneå och Överkalix.

Vi har en väldigt fin arbetsmiljö med tidsenliga lokaler och fantastisk utsikt på första parkett över Torneälvens årstidsväxlingar. Vi tycker att det är viktigt med hälsa och friskvård så det satsar vi på bland annat genom att erbjuda alla anställda tillgång till gym med relax och bastu. I gymmet har vi ny utrustning som vi fritt kan använda även under fritiden. Vi har en timme friskvård på arbetstid per vecka, två timmar om vi väljer att nyttja vårat eget gym. Vi har också 3000 kr i friskvårdsbidrag per år. Som notarie har du här möjligheten att arbeta med många typer av ärenden och får därmed en bred kompetens.

Haparanda ligger alldeles invid gränsen till Finland och är Sveriges östligaste fasta punkt. Med vår finska tvillingstad Torneå är vi drygt 32 000 invånare vilket medför att vi har ett utbud som en större stad. Här finns goda möjligheter till en aktiv fritid med snörika vintrar och somrar med midnattssol. Hos oss har du nära till natur och en vacker skärgård.

Mer om oss

Hovrätten för Nedre Norrland

Entrén till Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland

  • Vi erbjuder sommarnotarietjänster
  • Vi tar löpande emot fiskalsansökningar

Hovrätten för Nedre Norrland är en av landets sex hovrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål och ärenden som överklagas från de fem tingsrätterna i Västernorrland, Gävleborgs och Jämtlands län.

Hovrätten är belägen i en vacker och kreativ miljö i centrala Sundsvall och har ungefär 50 medarbetare varav hälften är jurister. Domstolen är uppdelad i en dömande avdelning och en administrativ enhet som är gemensam med Kammarrätten i Sundsvall.

Kontakt 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Christine Modig, HR specialist, tel. 060-18 66 02.

Mer om oss

Lycksele tingsrätt

Lycksele tingsrätts entré. Foto.

Lycksele tingsrätt

Här har ni oss – Sveriges minsta tingsrätt med den näst största domsagan!

Arbetet på den lilla domstolen präglas dagligen av att avgöra målen rättssäkert och effektivt med ett gott bemötande från början till slut. Med tio anställda blir stämningen familjär och det ligger oss närmast om hjärtat att alla ska trivas på jobbet.

Vår organisation består av två domare, tre notarier, fyra handläggare och en administrativ chef där var och en bidrar med sina kompetenser, sin glädje och sin vilja i det viktiga arbete som utförs på domstolen. Här inkluderas alla, i stort som smått, och beslutsvägarna är korta.

Att jobba som notarie hos oss ger förutom en bred erfarenhet av verksamheten en djupare förståelse för hela rättskedjan. Din tid hos oss är begränsad och vi vill ge dig de absolut bästa förutsättningarna för att lyckas.

Som juriststudent har du möjlighet att göra uppsatspraktik hos oss. Efter avslutade studier har du möjlighet att söka tjänst som tingsnotarie.

Tingsrätten ligger centralt i Lycksele med närhet till både den lilla staden och den stora naturen, och med goda kommunikationer till såväl Umeå som Stockholm.

Kontakt

Har du frågor är du välkommen att kontakta lagmannen Olof Hellström som är utbildningsansvarig, eller handläggare/kommunikatör Emilie Gustafsson. Vi nås via tingsrättens telefonnummer 0950-237 00 eller enligt följande:

Mer om oss

Vill du veta mer om oss, läs mer här:

Kammarrätten i Sundsvall

Kammarrätten i Sundsvall

Kammarrätten i Sundsvall 

  • Vi erbjuder sommarnotarietjänster
  • Vi tar löpande emot fiskalsansökningar

Kammarrätten i Sundsvall är en av landets fyra kammarrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål och ärenden som överklagas från förvaltningsrätterna i Falun, Härnösand, Umeå och Luleå. De vanligaste måltyperna är skattemål, socialförsäkringsmål, mål enligt socialtjänstlagen samt olika mål som avser tvång mot person.

Förutom att handlägga mål har kammarrätten i uppdrag att utbilda fiskaler och assessorer i den fyraåriga domarutbildningen. Kammarrätten utför även administrativa uppgifter åt Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag.

Kontakt

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Christine Modig, HR specialist, tel. 060-18 66 02.

Mer om oss

Skellefteå tingsrätt

Skellefteå tingsrätts entré. Foto.

Skellefteå tingsrätt

Skellefteå tingsrätt är en av landets mindre tingsrätter som värnar om ett bra arbetsklimat och kompetenta medarbetare. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser där var och en är betydelsefull för att upprätthålla hög kvalitet i alla led. Hos oss arbetar fem tingsnotarier tillsammans med domare, beredningsjurist, domstolshandläggare och övrig administrativ personal med ambitionen att mål och ärenden ska handläggas på ett rättssäkert och effektivt sätt och att de som kommer till oss ska känna att de får ett gott bemötande. Detta möjliggörs genom ett gott samarbete mellan samtliga medarbetare oavsett yrkesroll. Stämningen är familjär och inkluderande.

Att arbeta på tingsrätten är ansvarsfullt och påverkar enskilda människor och samhället i stort. Förutom en bred erfarenhet av verksamheten där du arbetar får du en bra förståelse för hela rättskedjan under notarietiden hos oss.

Som juriststudent kan du göra uppsatspraktik vid tingsrätten. Efter studietiden kan du ta chansen att få värdefull erfarenhet och vidareutbildning som tingsnotarie. När notarietiden är slut söker många sig vidare till domarbanan, till advokatbyråer eller till Åklagarmyndigheten.

Vi finns i trevliga lokaler nära Skellefteås levande stadskärna. Skellefteå är, i förhållande till invånarantalet, en företagstät kommun där nya spännande utvecklingsområden växer fram.

Kontakt

Om du har frågor är du välkommen att kontakta rådmannen Robert Forslund som är utbildningsansvarig vid tingsrätten eller samordningsansvarige notarien Daniel Ådén.

Mer om oss

Sundsvalls tingsrätt

Entrén till Sundsvalls tingsrätt

Sundsvalls tingsrätt

Sundsvalls tingsrätt ligger ca 3,5 timmars tågresa norr om Stockholm. Sundsvall präglas av en vacker stadskärna där utbudet av restauranger är stort. Sundsvall bjuder också på ett rikt friluftsliv.

På tingsrätten finns det möjlighet att arbeta med utvecklande och varierande arbetsuppgifter. Hos oss arbetar 6 ordinarie domare inklusive lagmannen, 2-3 fiskaler och 9 notarier. Arbetet vid domstol är ansvarsfullt och påverkar enskilda människor och samhället i stort. Förutom en bred erfarenhet av verksamheten där du arbetar, får du en bra förståelse för hela rättskedjan under din tid hos oss.

Efter studietiden kan du ta chansen att få värdefull erfarenhet och vidareutbildning som notarie. När notarietiden är slut söker många sig vidare till domarbanan, men ibland kan det också finnas möjlighet att jobba vidare på tingsrätten som beredningsjurist, med arbetsuppgifter som till stor del liknar de som en notarie utför, men med större fokus på t.ex. domskrivning eller ett särskilt större mål.

Kontaktperson 

Om du undrar något ytterligare går det bra att mejla vår kontaktperson Cecilia Lund, som är vår samordnande notarie.

Mer om oss

All information om olika tjänster och om att jobba hos oss finns på hemsidan:

Umeå tingsrätt

Entréskylt vid Umeå tingsrätt. Foto.

Umeå tingsrätt

Umeå tingsrätt är en mellanstor domstol belägen i centrala Umeå. Vi är ungefär 80 medarbetare och är organiserade i två dömande avdelningar; en allmän avdelning och en mark- och miljödomstol. Tingsrätten är även administrativt samordnad med Hyres- och arrendenämnden i Umeå.

Som medarbetare på Umeå tingsrätt kan du förvänta dig ett varierande och utvecklande arbete, särskilt då du ges möjlighet att arbeta på alla våra avdelningar med många olika måltyper. Du kommer till en arbetsplats där arbetssättet präglas av lagarbete i ett bra arbetsklimat. Alla yrkesgrupper arbetar tillsammans för att hela domstolen ska lösa sin uppgift på ett rättssäkert och effektivt sätt.

Umeå tingsrätt har 10 notarieplatser där en av notarierna tjänstgör på mark- och miljödomstolen. Den senare kräver att du tjänstgör i ca 2,5 år, minst ett år per avdelning. Vi tar oftast emot fyra praktikanter per år, två på vårterminen och två på höstterminen. Ibland tar vi även in sommarnotarier, det annonseras i så fall i slutet på februari eller i början på mars.

Tjänstgöring hos oss ger dig en bred erfarenhet och förståelse för hela rättssystemet, förhoppningsvis kan det väcka ditt intresse för att söka notarietjänst och satsa på domarbanan!

Kontakt

Kontakta administratör Hanna Eriksson ifall du har fler frågor.

Mer om oss

Ångermanlands tingsrätt

Medarbetare vid Ångermanlands tingsrätt. Foto.

Ångermanlands tingsrätt

Ångermanlands tingsrätt är en medelstor domstol belägen i Härnösand och med tingsställe i Örnsköldsvik. Vi är drygt 30 medarbetare som arbetar tillsammans som ett lag. Tingsrätten är en öppen och modern arbetsplats med duktiga och engagerade medarbetare. Tingsrätten har en effektiv och välfungerande verksamhet, ett mycket gott samarbetsklimat och når samtliga regeringens verksamhetsmål. Våren 2026 flyttar vi in i nya och moderna lokaler i Härnösand.

På Ångermanlands tingsrätt arbetar för närvarande åtta notarier. Efter studietiden har du möjlighet att söka din notarietjänstgöring hos oss. Vi erbjuder en mycket god utbildning. Du får stöd och handledning under din tjänstgöring av våra medarbetare och får möjlighet att arbeta i en miljö där du utvecklas som jurist. Hos oss får du dessutom en trevlig arbetsmiljö där vi strävar efter att alla medarbetare ska kunna känna balans mellan arbete och fritid. Vill du vara en del av vår gemenskap kan vi varmt rekommendera dig att söka notarietjänstgöring hos oss.

Kontakt

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Ann Svanholm, beredningsjurist.

Mer om oss

Östersunds tingsrätt

Entrén till Östersunds tingsrätt. Foto.

Östersunds tingsrätt

Tingsrätten ligger mitt i Östersund med fjällen och Storsjön som grannar. Östersunds tingsrätt består av en allmän avdelning, en mark-och miljödomstol och en administrativ enhet. Totalt jobbar ungefär 60 personer på domstolen.

För dig som vill bli notarie

Det brukar vara ungefär nio notarier på allmänna avdelningen, och en på mark-och miljödomstolen. Det finns möjlighet att göra en kombinerad tjänstgöring på båda avdelningarna. Notarierna på allmänna avdelningen får också möjlighet att följa med på syn eller förhandlingar med MMD om intresse finns. Allmänna avdelningen jobbar med ett rotelsystem, där notarien hela tiden har en domare som följer notariens arbete och som går att rådfråga. Storleken på tingsrätten gör att du som notarie får hantera många olika typer av mål samtidigt som det finns möjlighet att fördjupa sig i de rättsområden du tycker är mest intressanta.

Vid Östersunds tingsrätt är sammanhållningen god och det går att kombinera yrkeslivet med en rik fritid. Varje år får notarierna lägga en arbetsdag på en notarieresa. Notarierna gör också studiebesök till exempelvis åklagarmyndigheten eller stadens häkte. Tingsrätten ligger vid Storsjöns strand, där det vintertid finns möjlighet att ta en skidtur på lunchen eller ett vinterbad för de modiga. Möjligheten till friluftsliv är stort året runt.

Välkommen att bli en del av vår tingsrätt.

Kontakt

Om du undrar hur det är att vara notarie vid Östersunds tingsrätt kan du kontakta
Linnea Swedenmark, som är notarie och på plats i Umeå.

Eller för mer allmänna frågor till chefsadministratören Elin Forsgren.

Mer om oss
Uppdaterad
2024-10-30