Välj vilken domstol du vill veta mer om:
Falu tingsrätt
Falu tingsrätt
Falu tingsrätt är en medelstor domstol i hjärtat av Dalarna. Våra omkring 60 medarbetare, däribland omkring tolv domare och lika många notarier hanterar varje år en stor mängd både små och stora brott- och tvistemål. Närheten till Trafikverket garanterar bland tvistemålen ett inflöde av kvalificerade entreprenadmål och även på brottmålssidan finns gott om utmanande och intressanta mål. På vår domstol får juristerna möjlighet att hantera alla typer av mål och ärenden. Domstolen ligger centralt i Falun nära järnvägsstationen och Falun med omgivningar erbjuder ett rikt kultur- och friluftsliv.
Under lagmannen Johan Roséns ledning fokuserar tingsrätten på ett utvecklande och coachande chefs- och ledarskap. Vi strävar efter att erbjuda den allra bästa utbildningen för våra medarbetare. Tingsrätten söker regelbundet nya tingsnotarier och även praktikanter, som under minst ett par månader och inom ramen för studierna till jurist vill pröva på notariernas arbetsuppgifter.
Notarie- och praktikplatserna annonseras på Sveriges Domstolars webbplats www.domstol.se. Praktikplatserna kan även sökas direkt till domstolens epost falu.tingsratt@dom.se. Tingsrätten har även fiskalsplatser inom Svea hovrätts domsaga och vi försöker attrahera de allra duktigaste blivande domarna till oss i Falun.
Kontakt
Om du har frågor eller är nyfiken på en tjänst hos oss i Falun, så är du varmt välkommen att kontakta rådman Karin Winter, enhetschef på tel. 023-482 92 eller
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Karlstad
Förvaltningsrätten i Karlstad
Om förvaltningsrätten
Förvaltningsrätten i Karlstad är en av Sveriges tolv förvaltningsrätter. Domstolen bildades 2010 när Länsrätten i Värmland och Länsrätten i Örebro slogs ihop. Domstolen huserar i Rådhuset i centrala Karlstad och delar lokaler med Värmlands tingsrätt.
Domstolens domkrets består av Värmlands län och Örebro län. Varje år får domstolen in ungefär 6 000 mål. Målen fördelas på ett stort antal måltyper. De allmänna förvaltningsdomstolarna hanterar ungefär 500 olika måltyper vilket gör arbetet mycket varierande. Bland måltyperna återfinns bland annat olika tvångsvårdsmål (LVU, LVM och psykiatrimål), kriminalvårdsmål, skattemål, upphandlingsmål, socialförsäkringsmål, laglighetsprövningsmål, mål från Konsumentverket, MSB och Fastighetsmäklarinspektionen samt mål enligt socialtjänstlagen.
Förvaltningsrätten har i dagsläget ca 45 anställda. Domstolen leds av en lagman. I den dömande verksamheten ingår förutom lagmannen även ordinarie och tillförordnade rådmän, fiskaler, olika typer av föredragande jurister och notarier. Domstolen har också en kanslienhet och en administration där det utöver ordinarie domstolshandläggare och administratörer även arbetar juriststudenter vid behov.
För dig som juriststudent
Förvaltningsrätten har i dag flera studentmedarbetare som vid behov vikarierar som domstolshandläggare på domstolens kanslienhet. Som studentmedarbetare får du redan under studietiden en unik insyn i hur arbetet på domstol går till.
Under somrarna brukar förvaltningsrätten ta emot sommarnotarier och under terminerna kan det också finnas möjlighet till praktik.
Samtliga lediga anställningar publiceras på domstol.se.
Domstolen tar gärna emot studiebesök!
För dig som är nyutexaminerad jurist
Som nyutbildad jurist finns det flera olika typer av tjänster att söka på förvaltningsrätten. Utöver notarietjänstgöringen, som är en välkänd väg in i domstolsvärlden, söker förvaltningsrätten ibland juniora föredragande jurister för tidsbegränsade anställningar. Arbetet som junior föredragande jurist är ett kvalificerat juridiskt arbete och en möjlighet att prova på arbetet som jurist på domstol.
Förvaltningsrätten samarbetar med Kammarrätten i Göteborg och tar löpande emot traineejurister. Tjänsten som traineejurist är en tidsbegränsad anställning under ett år och innebär sex månaders placering på kammarrätten och sex månaders placering på förvaltningsrätten. Arbetet som traineejurist är en unik möjlighet att prova på kvalificerat juridiskt arbete på domstol, såväl på underrätt som överrätt.
Samtliga lediga anställningar publiceras på domstol.se.
Kontakt
Har du frågor är du välkommen att kontakta Anna Alfredsson, administrativ föredragande.
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Linköping
Förvaltningsrätten i Linköping
Vilka är vi?
Förvaltningsrätten i Linköping är en lagom stor domstol. Tillräckligt liten för god sammanhållning, högt i tak och trevlig stämning på arbetsplatsen, och tillräckligt stor för att kunna erbjuda varierande arbetsuppgifter och möjlighet till specialisering inom olika rättsområden. Våra cirka 80 medarbetare inom olika yrkeskategorier handlägger tillsammans cirka 500 måltyper.
Vad har vi att erbjuda?
Under tiden du studerar finns möjlighet att söka praktik och sommarjobb som jurist eller domstolshandläggare hos oss, vilket ger en inblick i domstolsverksamheten och värdefulla erfarenheter däri.
Efter examen kan du söka dig till oss för notarietjänstgöring eller som föredragande jurist och få möjlighet att sätta dig in i en mängd olika måltyper, föredra mål inför rätten och delta vid muntliga förhandlingar med mera. Vi gör ibland studiebesök, till exempel på rättspsykiatriska kliniker, och det finns möjlighet att engagera sig i olika arbetsgrupper för exempelvis digitalisering, friskvård och likabehandling. I Linköping finns både ett pulserande city och närhet till naturens lugn. Varmt välkommen till oss!
Vill du veta mer?
Om du har frågor är du välkommen att kontakta föredragande jurist Stefka Bokmark
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Stockholm
Förvaltningsrätten i Stockholm
Välkommen till en av Sveriges största domstolar. En arbetsplats med stor variation av mål där du får arbeta med juridik på hög nivå tillsammans med både unga och erfarna jurister. Förvaltningsrätten i Stockholm erbjuder juriststudenter flera möjligheter.
Sommarnotarie är ett sommarjobb på en av domstolens dömande avdelningar. Du föredrar mål för avgörande på samma sätt som domstolens notarier och föredragande jurister.
Sommarvikarie är ett sommarjobb på vårt målkansli där du arbetar med den administrativa handläggningen av målen.
En praktikplats på en dömande avdelning innebär, likt sommarnotarier, att du föredrar mål för avgörande inom en relevant måltyp för din uppsats.
Efter juristexamen är notarietjänstgöring en möjlighet. Notarietjänstgöring är en god merit oavsett om du fortsätter din karriär inom domstolarna eller inom andra områden som jurist.
Kontaktperson
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Sofia af Trolle, HR-specialist:
Mer om oss
Göta hovrätt
Göta hovrätt
Göta hovrätt är en av sex hovrätter i Sverige. Hovrätten är andra instans i frågor som rör brottmål och tvistemål som redan har behandlats i tingsrätt. Hovrättens huvudsakliga uppgift är att överpröva mål och ärenden som överklagas från de tingsrätter som ingår i hovrättens domkrets.
Göta hovrätt erbjuder sommarnotarietjänster.
Mer om oss
Jönköpings tingsrätt
Jönköpings tingsrätt
Jönköpings tingsrätt handlägger brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser. Tillsammans är vi ca 60 medarbetare fördelade på tre avdelningar; två målavdelningar och en administrativ avdelning. Domstolens notarier tillhör målavdelningarna som leds av varsin chefsrådman. Verksamheten bedrivs i moderna lokaler med utsikt över Munksjön i centrala Jönköping och ligger i närheten av resecentrum.
Notarietjänstgöring på Jönköpings tingsrätt innebär ett varierande arbete och på domstolen arbetar alla notarier med samtliga måltyper. Det innebär till exempel att både bereda och avgöra brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser. Notarierna för även protokoll vid huvudförhandlingar, muntliga förberedelser och sammanträden. Notarier har också möjlighet att under en period arbeta vid Hyres- och arrendenämnden i Jönköping. Arbetsuppgifterna och det egna ansvaret utökas i takt med att notarien utvecklar sin juridiska förmåga.
Notarien är knuten till en domare i ett bestämt antal månader för att utveckla ett gott samarbete. Samtidigt är Jönköpings tingsrätt en relativt liten arbetsplats vilket ger en närhet till alla personalkategorier. Medarbetarskapet på tingsrätten kännetecknas av ansvarstagande, engagemang och ett helhetsperspektiv.
Om du redan under studietiden vill veta mer om hur det är att arbeta i en tingsrätt får du gärna kontakta oss. Vi tar emot juristpraktikanter och anställer sommarnotarie. Lediga tjänster utlyses via domstol.se.
Vill du veta mer?
Om du har frågor är du välkommen att kontakta administrativa chefen Anette Nilsson.
Mer om oss
Kammarrätten i Göteborg
Kammarrätten i Göteborg
Traineeprogram på kammarrätten i Göteborg
Är du nyutexaminerad jurist, eller i slutet av din juristutbildning, och vill pröva att arbeta i allmän förvaltningsdomstol? Vill du få en unik möjlighet att tidigt i din karriär testa arbetet i överrätt? Efter tiden som traineejurist kommer du att vara väl rustad för din framtida karriär, både i och utanför domstol.
Kammarrätten i Göteborg är den näst största av Sveriges fyra kammarrätter med cirka 110 medarbetare. Sedan 2013 erbjuder kammarrätten som första domstol nyutexaminerade jurister möjlighet att delta i ett traineeprogram tillsammans med en eller flera av våra underrätter.
Mer om vårt traineeprogram
Mer om oss
Kammarrätten i Stockholm
Kammarrätten i Stockholm
Kammarrätten söker regelbundet föredragande jurister, gärna med notariemeritering. Varje sommar anställer domstolen sommarnotarier som under efterföljande termin kan erbjudas timanställning som föredragande jurist.
Domstolen erbjuder också uppsatspraktik.
Vårt arbetsgivarerbjudande
Kammarrätten har som domstol ett viktigt samhällsuppdrag och våra medarbetare har en central roll i detta. Här värderar vi professionalism, tydlighet och viljan att bidra till det goda samhället ur ett medborgarperspektiv. Vi arbetar på ett korrekt och rättvist sätt och alla blir lyssnade på. Du är värdefull, oavsett roll och hur länge du har arbetat hos oss. Vi tror på eget ansvar och viljan att lära sig. Vi är stolta över det vi gör och vi hoppas att du vill bli en del av det.
Kontakt
Har du frågor får du gärna kontakta HR-specialisten Marie Karlsson på:
Mer om oss
Linköpings tingsrätt
Linköpings tingsrätt
Linköpings tingsrätt är en mellanstor allmän domstol med cirka 60 medarbetare. Vid tingsrätten förekommer framför allt brottmål och tvistemål. Tingsrätten handlägger dock även olika typer av ärenden som t.ex. konkurser.
Vad har vi att erbjuda?
Under tiden du studerar finns möjlighet att söka praktik och sommarjobb som jurist hos oss. De ger en inblick i domstolsverksamheten samt värdefulla erfarenheter av domstolsarbetet.
Efter examen kan du söka dig till oss för notarietjänstgöring.
Att arbeta som notarie är både intressant och utvecklande. Du blir en del av domstolen och deltar i alla delar av den dömande verksamheten. Du arbetar självständigt, men med god handledning och i gemenskap med andra. På Linköpings tingsrätt satsar vi mycket på internutbildning för våra notarier.
Vill du veta mer?
Om du har frågor är du välkommen att kontakta administrativa chefen Therese Hass:
Mer om oss
Värmlands tingsrätt
Värmlands tingsrätt
Värmlands tingsrätt är en allmän domstol och en del av stommen i det svenska rättsväsendet med den enskildes rättstrygghet och rättssäkerhet som mål. Tingsrättens främsta uppgift är att handlägga brottmål och tvistemål. Tingsrätten beslutar även i olika typer av ärenden, t.ex. adoption, besöksförbud, god man och konkurser. Domstolen avgör drygt 6 000 mål och ärenden om året.
Tingsrätten har ca 60 anställda och på domstolen arbetar rådmän, fiskaler, notarier, beredningsjurister, handläggare samt administrativ personal. Tillsammans verkar vi för att upprätthålla regeringens verksamhetsmål att snabbt och rättssäkert avgöra de mål och ärenden som inkommer till domstolen.
Tingsrätten är samlokaliserad med Förvaltningsrätten i Karlstad och är vackert belägen i Rådhuset, Stora Torget, Karlstad.
För dig som juriststudent eller nyexaminerad jurist
På Värmlands tingsrätt har vi kontinuerligt tjänster ute om notarietjänstgöring men vi har även praktikplatser som går att söka för juriststuderande från både Karlstads universitet samt andra högskolor/universitet. Är du studerande på Karlstads universitet sköter skolan antagningen till dessa praktikplatser.
Varmt välkommen att höra av dig vid frågor!
Kontakta oss
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Susanna Wahrolin, administrativ chef.
Mer om oss
Örebro tingsrätt
Örebro tingsrätt
Örebro tingsrätt är en av de större tingsrätterna i landet och har hela Örebro län som upptagningsområde. Tingsrätten består av såväl dömande som administrativa enheter. Personalen består av domare, beredningsjurister, tingsnotarier, domstolshandläggare- och assistenter, administratörer samt expeditions- och ordningsvakter. Vid tingsrätten handläggs brott- och tvistemål samt ärenden av skilda slag. Tingsrätten är nationell specialdomstol beträffande sådana ärenden som handläggs enligt lagen (2006:45) om omvandling av fängelse på livstid. Tingsrätten är belägen i moderna lokaler i Rättscentrum precis bredvid centralstationen i Örebro. I Rättscentrum huserar även polisen, åklagarmyndigheten och kriminalvården.
Antalet notarier på tingsrätten varierar något men i regel är de mellan 16 och 18 stycken. Som notarie får man lära sig att omsätta sina studier i praktiken genom att göra allt från att protokollföra på förhandlingar, bereda mål och ärenden, skriva förslag till på domar och beslut, göra rättsutredningar och i takt med ökad behörighet själv avgöra vissa mål och ärenden. På Örebro tingsrätt strävar vi efter att lägga tyngd både vid utbildningsaspekten av tjänsten och på att skapa en trygg, sund och framförallt rolig arbetsmiljö.
Under studietiden ger Örebro tingsrätt studenter som läst minst sex terminer möjlighet att genom praktikkurser spendera en halv termin på tingsrätten. Som praktikant får man göra en del av de uppgifter som tingsnotarierna gör, framförallt protokollföra på förhandlingar men även skriva förslag på domar och beslut. Liknande uppgifter får även sommarnotarierna göra, som vid behov anställs för en begränsad period under sommaren. Annonser för både praktik- och sommarnotarieplatser läggs löpande ut på Sveriges domstolars webbplats och på Örebro tingsrätts Facebook-sida.
Kontakta oss
Den som vill veta mer är välkommen att kontakta Jenny Viklund, som är chef för notarierna och beredningsjuristerna: