Välj vilken domstol du vill veta mer om:
Förvaltningsrätten i Malmö
Förvaltningsrätten i Malmö
Vår verksamhet
Förvaltningsrätten i Malmö är en av Sveriges största domstolar och en av landets fyra migrationsdomstolar. Förvaltningsrätten är en allmän förvaltningsdomstol som i huvudsak avgör tvister mellan enskilda personer och statliga eller kommunala myndigheter.
Förvaltningsrätten handlägger ca 450 olika måltyper. De vanligast förekommande måltyperna är migrationsmål, skattemål, socialförsäkringsmål, mål enligt socialtjänstlagen, mål om administrativa tvångsingripanden, körkortsmål, mål om offentlig upphandling samt mål om dröjsmålstalan. Därutöver finns exempelvis mål avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen och olika tillståndsmål. Ett stort antal mål har EU-rättslig anknytning.
Förvaltningsrätten har ca 300 medarbetare som arbetar i moderna lokaler i en nybyggd domstolsbyggnad vid Malmö Centralstation. Domstolen präglas av ett öppet och trivsamt arbetsklimat. Förvaltningsrätten eftersträvar mångfald bland personalen avseende ålder, kön och kulturell bakgrund. På förvaltningsrätten arbetar du tillsammans med engagerade kollegor med många olika kompetenser och bakgrunder. Hos oss får du möjlighet att utvecklas och utmanas i ditt arbete.
Våra erbjudanden
För dig med pågående studier:
Studentmedarbetare
Som studentmedarbetare får du möjlighet att tillämpa dina förvärvade kunskaper som juriststudent i ett arbete på domstol. Arbetsuppgifterna består bland annat i att bereda mål, göra rättsutredningar, ta ställning till såväl praktiska som processuella frågor, upprätta förslag till beslut och domar samt i förekommande fall att föra protokoll vid muntliga förhandlingar. Som studentmedarbetare arbetar du under handledning.
Praktik på domstolen
Förvaltningsrätten i Malmö tar kontinuerligt emot praktikanter. Domstolen välkomnar regelbundet studenter som är i slutskedet av sin juristutbildning i form av arbetsplatsförlagd utbildning.
Domstolen välkomnar även studenter från termin 5 på Juridicum vid Lunds universitet. Denna praktik sker vid två tillfällen per år, en vecka under hösten och en vecka under våren.
För dig som har tagit examen:
Traineejurist
Som traineejurist arbetar du först 6 månader på Kammarrätten i Göteborg och sedan 6 månader på antingen Förvaltningsrätten i Malmö, Förvaltningsrätten i Göteborg eller Förvaltningsrätten i Karlstad. Tjänstgöringen varar totalt under ett år. Här får du prova på arbete i både underrätt och överrätt samtidigt som du får en bra grund för att söka jobb som notarie eller föredragande jurist. Du arbetar med att göra rättsutredningar och skriver förslag till domar och beslut. Du deltar även vid muntliga förhandlingar och föredrar mål för rätten.
Förvaltningsrättsnotarie
Som notarie får du värdefull erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete och vidareutbildning efter din juristexamen. Du arbetar med att göra rättsutredningar och skriver förslag till domar och beslut. Du deltar även vid muntliga förhandlingar och föredrar mål för rätten. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också möjlighet att leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande. Det praktiska arbetet varvas med olika kompetenshöjande utbildningar.
Föredragande jurist
Som föredragande jurist arbetar du självständigt med kvalificerade juridiska arbetsuppgifter. Du arbetar bland annat med att göra rättsutredningar och att skriva förslag till domar och beslut. Du deltar vid muntliga förhandlingar där du föredrar målet för rätten, protokollför och lämnar förslag på avgörande under överläggningen. Som föredragande jurist har du dessutom ett stort ansvar för beredningen av målen och arbetar bland annat med skriftväxling mellan parterna. Det finns möjlighet till utveckling i rollen och specialisering inom vissa områden.
På Förvaltningsrätten i Malmö kan du även arbeta som rättslig expert. En rättslig expert håller sig uppdaterad och informerad om frågor som rör det aktuella rättsområdet samt förmedlar kunskap inom rättsområdet till övriga på domstolen. I arbetet som rättslig expert ingår även sedvanliga arbetsuppgifter som föredragande jurist, där det kan bli fråga om att ta sig an särskilt svåra mål inom rättsområdet.
Domarbanan
Vägen till domaryrket kan se olika ut men de flesta väljer att följa domarbanan. Domarbanan ger dig bred kunskap och erfarenhet från olika rättsområden i domstolsvärlden. Som en del i utbildningen till att bli domare arbetar du som notarie, fiskal och assessor. Som fiskal vid förvaltningsrätten dömer du i egna mål.
Förvaltningsrätten i Malmö på LinkedIn
På vårt LinkedIn-konto ges du möjlighet att få en inblick i vardagen på domstolen. Här publicerar vi våra lediga tjänster, intresseanmälan för APU-praktik samt annan information om vår arbetsplats.
Kontakt
Har du frågor eller vill veta mer?
Kontakta oss på 040-35 35 00 eller via e-post.
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Växjö
Göteborgs tingsrätt
Göteborgs tingsrätt
Göteborgs tingsrätt hanterar brottmål och tvistemål, såsom familjemål och konkurser. Tingsrätten, en av Sveriges största, ligger vid Ullevi i Göteborg och har cirka 250 medarbetare. Verksamheten präglas av engagemang, ansvar, laganda och nytänkande. Domstolen är indelad i sex dömande avdelningar och en administrativ avdelning, med totalt cirka 30 medarbetare per avdelning. Årligen handläggs runt 20 000 mål, jämnt fördelade mellan brottmål och tvistemål, varav en del är förtursmål.
Vad kan vi erbjuda?
Tingsrätten är en modern arbetsplats med fina och vackert belägna lokaler, centralt i Göteborg.
Under tiden du studerar finns möjlighet att söka praktik och sommarjobb som jurist hos oss, vilket ger en inblick i domstolsverksamheten och värdefulla erfarenheter däri.
Vad är det bästa med att vara medarbetare på Göteborgs tingsrätt?
Jättespännande och rolig arbetsplats, roliga och givande arbetsuppgifter. Utvecklas alltid på något sätt då variationen är så stor och jag får vänner för livet!
Kontakt
Vid intresse eller frågor vänligen kontakta HR-specialisten Majken Roos.
Vi söker
Vi söker Juristpraktikanter, Praktikanter, Tingsnotarier, Beredningsjurister, Tingsfiskaler, Rådmän. Lediga tjänster utlyses via domstol.se.
Mer om oss
Halmstad tingsrätt
Helsingborgs tingsrätt
Hovrätten över Skåne och Blekinge
Hovrätten över Skåne och Blekinge
Kammarrätten i Göteborg
Kammarrätten i Göteborg
Traineeprogram på kammarrätten i Göteborg
Är du i slutet av din juristutbildning och snart nyutexaminerad jurist, och vill pröva att arbeta i allmän förvaltningsdomstol? Vill du få en unik möjlighet att tidigt i din karriär testa arbetet i överrätt? Efter tiden som traineejurist kommer du att vara väl förberedd för din framtida karriär, både i och utanför domstol.
Kammarrätten i Göteborg är den näst största av Sveriges fyra kammarrätter med cirka 110 medarbetare. Sedan 2013 erbjuder kammarrätten som första domstol nyutexaminerade jurister möjlighet att delta i ett traineeprogram tillsammans med en eller flera av våra underrätter, Förvaltningsrätten i Göteborg, Förvaltningsrätten i Malmö och Förvaltningsrätten i Karlstad.
Mer om vårt traineeprogram
Mer om oss
Kammarrätten i Jönköping
”Bakom varje mål som behandlas i kammarrätten finns en person som vill ha svar på en fråga.”
”Kammarrätten i Jönköping är en mycket trevlig arbetsplats och jag har fått både nya erfarenheter och vänner.”
”Det är givande och inspirerande att få arbeta med juridik tillsammans med kompetenta kollegor och det känns meningsfullt när vi tillsammans löser ett juridiskt problem.”
Om oss
När du arbetar på domstol blir du en del av ett viktigt samhällsuppdrag utifrån demokratiska värderingar där vårt gemensamma mål är att alla människor ska ha rättstrygghet. Vi erbjuder ett viktigt och meningsfullt arbete med renodlade och kvalificerade juridiska arbetsuppgifter inom olika rättsområden.
Kammarrätten i Jönköping har ca 70 medarbetare uppdelade på två avdelningar, en kanslienhet och en administrativ enhet. Arbetsplatsen är modern och vi arbetar kontinuerligt med kvalitets- och utvecklingsarbete. Vi finns i en nybyggd domstol i centrala Jönköping.
När du börjar hos oss får du en handledare som hjälper dig att komma i gång med arbetet. Vi har ett välkomstprogram som hjälper dig att lära känna den statliga värdegrunden, verksamheten och arbetsplatsen.
Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från en förvaltningsrätt. Som domare i förvaltningsdomstol fattar du beslut om många olika situationer i människors liv, eftersom du dömer i tvister mellan människor och myndigheter. Det är ett inspirerande och utvecklande arbete där du tar hänsyn till både juridiska och mänskliga överväganden.
Kammarrättens verksamhet är varierad, domstolen handlägger ett mycket stort antal måltyper. De ca 4 000 mål som varje år kommer in till domstolen rör t.ex. socialförsäkring, socialt bistånd, körkort, skatt, psykiatrisk tvångsvård, vård av unga, vård av missbrukare samt allmänna handlingar och sekretess.
Praktik
För dig som går juristutbildningen kan det finnas möjlighet att göra praktik hos oss. Läs mer på vår hemsida eller hör av dig till oss så berättar vi mer.
Traineejurist
Som nyutexaminerad jurist kan du söka ettårig anställning som traineejurist, för att pröva på arbetet i överrätt. Anställningen gör dig väl rustad för din framtida karriär, både i och utanför domstol.
Som traineejurist arbetar du på samma sätt som en föredragande jurist. I dina arbetsuppgifter ingår att göra rättsutredningar, föredra mål som ska avgöras och skriva förslag till domar och beslut. Du får också delta vid muntliga förhandlingar.
Föredragande jurist
Som föredragande jurist är du fast anställd för att arbeta i målhanteringsprocessen i nära samarbete med våra domare. I arbetsuppgifterna ingår att bereda mål, göra rättsutredningar, ha kontakt med parter och föredra mål för avgörande och beslut.
Domarutbildning
En viktig uppgift för kammarrätten är att utbilda framtidens domare. Som kammarrättsfiskal genomgår du den särskilda domarutbildningen som omfattar två år på överrätt och två år på underrätt.
Om orten
Jönköping är den stora kommunen med den lilla stadens känsla av gemenskap och trygghet. Staden är omgiven av vatten och över 4 000 hektar naturreservat och det finns goda pendlingsmöjligheter till närliggande större orter.
Kontakt
Vill du veta mer eller har frågor, kontakta vår samordnare för HR och kommunikation Josephine Sunneräng.
Mer om oss
Kristianstad tingsrätt
Lunds tingsrätt
Lunds tingsrätt
Lunds tingsrätt är en mellanstor allmän domstol med cirka 80 medarbetare varav 18 är domare och 18 är notarier. Vi är en öppen och trevlig arbetsplats och finns i moderna lokaler i nära anslutning till Lunds centralstation. Tingsrätten handlägger brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser och är indelad i en brottmålsenhet, två tvistemålsenheter och en enhet för support och säkerhet.
Vi erbjuder
Om du under studietiden vill veta hur det är att arbeta i en tingsrätt erbjuder vi både praktikplatser (APU-praktik) och sommarnotarietjänster till juriststudenter. Tjänsterna är ett mycket bra tillfälle att få inblick i domstolsverksamheten. Håll utkik efter våra annonser på domstol.se.
Efter avslutad praktik alternativt sommartjänstgöring finns möjlighet att bli studentmedarbetare. Då arbetar man vid behov med exempelvis protokollföring vid förhandlingar.
Efter examen kan du söka notarietjänst hos oss.
Kontakt
Om du har frågor är du välkommen att kontakta administrativa chefen Sara Nelson.
Mer om oss
Malmö tingsrätt
Växjö tingsrätt (inklusive mark- och miljödomstolen)
Växjö tingsrätt
Vilka är vi?
Växjö tingsrätt, som är både allmän domstol och mark- och miljödomstol, hör med sina omkring 100 medarbetare till de större domstolarna i landet. Domstolen har fyra dömande avdelningar, två på allmänna domstolen och två på mark- och miljödomstolen. Den allmänna sidan dömer i brottmål och tvistemål i Kronobergs län. Mark- och miljödomstolens uppdrag är att döma i mål och ärenden inom områdena miljö, fastighet, plan och bygg samt vatten och avlopp. Upptagningsområdet sträcker sig från Skåne till Östergötland. Målen har stor betydelse för samhällsutvecklingen och är ofta uppmärksammade.
Vid Växjö tingsrätt arbetar vi kontinuerligt med kvalitets- och utvecklingsarbete. Från och med hösten 2026 kommer vi dessutom, tillsammans med Förvaltningsrätten i Växjö, att flytta in i en helt ny domstolsbyggnad i området Bäckaslöv i Växjö.
Vad har vi att erbjuda?
Under tiden du studerar finns möjlighet att söka juristpraktik eller sommarnotarietjänstgöring hos oss, något som ger värdefull inblick i domstolens verksamhet. Du kan söka antingen till allmän domstol eller till mark- och miljödomstol. Arbetsuppgifterna motsvarar till stor del de uppgifter som nyanställda notarier utför vid tingsrätten. Vi tillsätter juristpraktikanter löpande under året, medan sommarnotarietjänsterna utannonseras efter årsskiftet.
Efter examen kan du söka dig till oss för notarietjänstgöring, antingen vid allmän domstol eller vid både allmän domstol och mark- och miljödomstol. Tillsättning av notarietjänster sker kontinuerligt. Vi har även utbildningsplatser för fiskaler, på båda avdelningarna. Dessutom kan du söka tjänst som beredningsjurist på mark- och miljödomstolen. Som beredningsjurist utför du till stor del samma uppgifter som notarier och kan även få delta närmare i arbetet med att utveckla och samordna beredningsverksamheten.
På Växjö tingsrätt erbjuds du ett inspirerande, ansvarsfullt och utvecklande arbete, som du utför tillsammans med kunniga och engagerade kollegor. Vi uppmuntrar ett aktivt medarbetarskap och erbjuder ett generöst friskvårdsbidrag såväl som goda möjligheter till individuellt anpassad kompetensutveckling. Det finns även möjlighet att engagera sig i olika arbetsgrupper såsom digitalisering, likabehandling, kommunikation eller sociala aktiviteter.
Vi värnar om att alla medarbetare ska få en individuell introduktion utifrån just sin yrkesroll, för att på bästa sätt lära känna verksamheten och känna sig välkomna hos oss.
Varmt välkommen till Växjö tingsrätt!