Välj vilken domstol du vill veta mer om:
Falu tingsrätt
Falu tingsrätt
Falu tingsrätt är en medelstor domstol i hjärtat av Dalarna. Våra omkring 60 medarbetare, däribland omkring tolv domare och lika många notarier hanterar varje år en stor mängd både små och stora brott- och tvistemål. Närheten till Trafikverket garanterar bland tvistemålen ett inflöde av kvalificerade entreprenadmål och även på brottmålssidan finns gott om utmanande och intressanta mål. På vår domstol får juristerna möjlighet att hantera alla typer av mål och ärenden. Domstolen ligger centralt i Falun nära järnvägsstationen och Falun med omgivningar erbjuder ett rikt kultur- och friluftsliv.
Under lagmannen Johan Roséns ledning fokuserar tingsrätten på ett utvecklande och coachande chefs- och ledarskap. Vi strävar efter att erbjuda den allra bästa utbildningen för våra medarbetare. Tingsrätten söker regelbundet nya tingsnotarier och även praktikanter, som under minst ett par månader och inom ramen för studierna till jurist vill pröva på notariernas arbetsuppgifter.
Notarie- och praktikplatserna annonseras på Sveriges Domstolars webbplats www.domstol.se. Praktikplatserna kan även sökas direkt till domstolens epost falu.tingsratt@dom.se. Tingsrätten har även fiskalsplatser inom Svea hovrätts domsaga och vi försöker attrahera de allra duktigaste blivande domarna till oss i Falun.
Kontakt
Om du har frågor eller är nyfiken på en tjänst hos oss i Falun, så är du varmt välkommen att kontakta rådman Karin Winter, enhetschef på tel. 023-482 92 eller
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Falun
Förvaltningsrätten i Falun
Förvaltningsrätten i Falun är en mellanstor domstol vars domkrets omfattar Dalarnas och Gävleborgs län. Domstolen, som är samlokaliserad med Falu tingsrätt, är en av Sveriges tolv förvaltningsrätter.
På domstolen handläggs ett stort antal måltyper som huvudsakligen gäller prövningar av överklagade myndighetsbeslut. Dessa gäller bland annat socialförsäkring, skatt, offentlig upphandling, tvångsingripande mot person, bistånd enligt socialtjänstlagen och laglighetsprövning enligt kommunallagen.
Förvaltningsrätten i Falun har tio notarieplatser och fyra fiskalsplatser. Förutom notarie- och fiskalsutbildning, som innehåller både utbildning och praktiskt arbete, har domstolen erfarenhet och intresse av att ta emot såväl uppsatspraktikanter som adjungerade råd. Förvaltningsrätten i Falun har lång erfarenhet av utbildning och handledning
Kontakt
Har du frågor är du välkommen att kontakta fiskalen Sofia Olsson, 023-383 00 14.
Du kan även kontakta rådmannen Hanna Berglund, 023-383 00 02.
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Linköping
Förvaltningsrätten i Linköping
Vilka är vi?
Förvaltningsrätten i Linköping är en lagom stor domstol. Tillräckligt liten för god sammanhållning, högt i tak och trevlig stämning på arbetsplatsen, och tillräckligt stor för att kunna erbjuda varierande arbetsuppgifter och möjlighet till specialisering inom olika rättsområden. Våra cirka 80 medarbetare inom olika yrkeskategorier handlägger tillsammans cirka 500 måltyper.
Vad har vi att erbjuda?
Under tiden du studerar finns möjlighet att söka praktik och sommarjobb som jurist eller domstolshandläggare hos oss, vilket ger en inblick i domstolsverksamheten och värdefulla erfarenheter däri.
Efter examen kan du söka dig till oss för notarietjänstgöring eller som föredragande jurist och få möjlighet att sätta dig in i en mängd olika måltyper, föredra mål inför rätten och delta vid muntliga förhandlingar med mera. Vi gör ibland studiebesök, till exempel på rättspsykiatriska kliniker, och det finns möjlighet att engagera sig i olika arbetsgrupper för exempelvis digitalisering, friskvård och likabehandling. I Linköping finns både ett pulserande city och närhet till naturens lugn. Varmt välkommen till oss!
Vill du veta mer?
Om du har frågor är du välkommen att kontakta föredragande jurist Stefka Bokmark:
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Luleå
Förvaltningsrätten i Luleå
Förvaltningsrätten i Luleå är en av Sveriges tolv förvaltningsrätter och även en av landets fyra migrations-domstolar. Domstolen har cirka 55 anställda, varav de flesta är jurister. Domstolen handlägger omkring 450 olika måltyper. Mer än hälften av domstolens mål är migrationsmål. Andra vanliga måltyper är social-försäkringsmål, skattemål, tvångsmål, körkortsmål och mål enligt lagen om offentlig upphandling. Ett stort antal mål har EU-rättslig anknytning.
Praktikstudenter
Förvaltningsrätten välkomnar praktikstudenter från och med höstterminen 2024. Sökande ska vara i slutskedet av sina studier på juristprogrammet. Vi ser gärna sökande med särskilt intresse för migrationsrätt.
Välkommen med ansökan bestående av personligt brev innehållande ev. uppsatsämne och cv samt uppgift om under vilken period du vill praktisera hos oss. Ansökan skickas med e-post till Förvaltningsrätten i Luleå:
Har du frågor så hör av dig till chefsrådmannen Anna Hjärtberg Wernqvist, 0920-277606:
Sommarnotarier
Förvaltningsrätten anställer regelmässigt sommarnotarier. Arbetsuppgifterna består i att bereda mål, göra rättsutredningar, ta ställning till såväl praktiska som processuella frågor, ha kontakt med parter, upprätta förslag till domar och beslut, föredra mål och förslag till avgörande samt i förekommande fall föra protokoll vid muntliga förhandlingar. Kriterierna för att söka som sommarnotarie är att du är godkänd till och med termin fem på juristprogrammet och har påbörjat dina fördjupande kurser. Du får inte ha avslutat din utbildning före sommaren.
Annons med länk för att söka sommarnotarietjänst publiceras inför varje sommar i mitten av januari på Sveriges Domstolars hemsida.
Har du frågor så hör av dig till chefsadministratören Kajsa Johansson, 0920-295474:
Mer om oss
Förvaltningsrätten i Stockholm
Förvaltningsrätten i Stockholm
Välkommen till en av Sveriges största domstolar. En arbetsplats med stor variation av mål där du får arbeta med juridik på hög nivå tillsammans med både unga och erfarna jurister. Förvaltningsrätten i Stockholm erbjuder juriststudenter flera möjligheter.
Som sommarnotarie arbetar du på en av domstolens dömande avdelningar. Du föredrar mål inför avgörande på samma sätt som domstolens notarier och föredragande jurister.
Som sommarvikarie arbetar du med den administrativa handläggningen av målen på vårt målkansli.
En praktikplats på en dömande avdelning innebär att du, likt sommarnotarierna, föredrar mål inför avgörande inom en relevant måltyp för din uppsats.
Efter juristexamen är notarietjänstgöring en möjlighet. Notarietjänstgöring är en god merit oavsett om du fortsätter din karriär inom domstolarna eller inom andra områden som jurist.
Kontakt
Har du frågor är du välkommen att kontakta Sofia af Trolle, HR-specialist.
Mer om oss
Kammarrätten i Jönköping
”Bakom varje mål som behandlas i kammarrätten finns en person som vill ha svar på en fråga.”
”Kammarrätten i Jönköping är en mycket trevlig arbetsplats och jag har fått både nya erfarenheter och vänner.”
”Det är givande och inspirerande att få arbeta med juridik tillsammans med kompetenta kollegor och det känns meningsfullt när vi tillsammans löser ett juridiskt problem.”
Om oss
När du arbetar på domstol blir du en del av ett viktigt samhällsuppdrag utifrån demokratiska värderingar där vårt gemensamma mål är att alla människor ska ha rättstrygghet. Vi erbjuder ett viktigt och meningsfullt arbete med renodlade och kvalificerade juridiska arbetsuppgifter inom olika rättsområden.
Kammarrätten i Jönköping har ca 70 medarbetare uppdelade på två avdelningar, en kanslienhet och en administrativ enhet. Arbetsplatsen är modern och vi arbetar kontinuerligt med kvalitets- och utvecklingsarbete. Vi finns i en nybyggd domstol i centrala Jönköping.
När du börjar hos oss får du en handledare som hjälper dig att komma i gång med arbetet. Vi har ett välkomstprogram som hjälper dig att lära känna den statliga värdegrunden, verksamheten och arbetsplatsen.
Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från en förvaltningsrätt. Som domare i förvaltningsdomstol fattar du beslut om många olika situationer i människors liv, eftersom du dömer i tvister mellan människor och myndigheter. Det är ett inspirerande och utvecklande arbete där du tar hänsyn till både juridiska och mänskliga överväganden.
Kammarrättens verksamhet är varierad, domstolen handlägger ett mycket stort antal måltyper. De ca 4 000 mål som varje år kommer in till domstolen rör t.ex. socialförsäkring, socialt bistånd, körkort, skatt, psykiatrisk tvångsvård, vård av unga, vård av missbrukare samt allmänna handlingar och sekretess.
Praktik
För dig som går juristutbildningen kan det finnas möjlighet att göra praktik hos oss. Läs mer på vår hemsida eller hör av dig till oss så berättar vi mer.
Traineejurist
Som nyutexaminerad jurist kan du söka ettårig anställning som traineejurist, för att pröva på arbetet i överrätt. Anställningen gör dig väl rustad för din framtida karriär, både i och utanför domstol.
Som traineejurist arbetar du på samma sätt som en föredragande jurist. I dina arbetsuppgifter ingår att göra rättsutredningar, föredra mål som ska avgöras och skriva förslag till domar och beslut. Du får också delta vid muntliga förhandlingar.
Föredragande jurist
Som föredragande jurist är du fast anställd för att arbeta i målhanteringsprocessen i nära samarbete med våra domare. I arbetsuppgifterna ingår att bereda mål, göra rättsutredningar, ha kontakt med parter och föredra mål för avgörande och beslut.
Domarutbildning
En viktig uppgift för kammarrätten är att utbilda framtidens domare. Som kammarrättsfiskal genomgår du den särskilda domarutbildningen som omfattar två år på överrätt och två år på underrätt.
Om orten
Jönköping är den stora kommunen med den lilla stadens känsla av gemenskap och trygghet. Staden är omgiven av vatten och över 4 000 hektar naturreservat och det finns goda pendlingsmöjligheter till närliggande större orter.
Kontakt
Vill du veta mer eller har frågor, kontakta vår samordnare för HR och kommunikation Josephine Sunneräng.
Mer om oss
Kammarrätten i Stockholm
Kammarrätten i Stockholm
Kammarrätten söker regelbundet föredragande jurister, gärna med notariemeritering. Varje sommar anställer domstolen sommarnotarier som under efterföljande termin kan erbjudas timanställning som föredragande jurist.
Domstolen erbjuder också uppsatspraktik.
Vårt arbetsgivarerbjudande
Kammarrätten har som domstol ett viktigt samhällsuppdrag och våra medarbetare har en central roll i detta. Här värderar vi professionalism, tydlighet och viljan att bidra till det goda samhället ur ett medborgarperspektiv. Vi arbetar på ett korrekt och rättvist sätt och alla blir lyssnade på. Du är värdefull, oavsett roll och hur länge du har arbetat hos oss. Vi tror på eget ansvar och viljan att lära sig. Vi är stolta över det vi gör och vi hoppas att du vill bli en del av det.
Kontakt
Har du frågor får du gärna kontakta HR-specialisten Marie Karlsson på:
Mer om oss
Nyköpings tingsrätt
Nyköpings tingsrätt
Nyköpings tingsrätt är en medelstor tingsrätt och hanterar mål från kommunerna Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Trosa och Vingåker. Tingsrätten ligger i fina lokaler nära Nyköpings hamn och centrum och har goda pendlingsmöjligheter till bland annat Stockholm och Norrköping.
Vi är stolta över att vara en av de mest effektiva tingsrätterna i Sverige. Tingsrättens största tillgång är dock vår goda sammanhållning och trevliga stämning. Hos oss får notarier och fiskaler en gedigen utbildning och ett stort ansvar. Vi anordnar också ca tio gånger per år internutbildningar för de yngre juristerna och studiebesök hos olika aktörer inom rättsväsendet. Alla som har suttit ting hos oss har gått vidare till ett arbete som överensstämt med deras önskemål.
Vår organisation
Tingsrätten leds av lagmannen Elisabet Wass Löfstedt och har cirka 50 medarbetare, varav 12 domare och 14-15 notarier. Vi har två dömande avdelningar som arbetar i ett rotelsystem, vilket ger god insyn i målen och en bra utbildning. Till detta har vi en administrativ enhet som stödjer den dömande verksamheten.
Är det roligt?
Självklart är det roligt! En anledning är att vi är effektiva och arbetar för att hela tiden bli bättre; det är kul när saker händer. Den största anledningen är dock vår goda sammanhållning och trevliga stämning. Varje fredag äter vi gemensam frukost. Därutöver anordnas årligen gemensamma aktiviteter som konferensresor och julmiddag.
När kan Du börja?
Vi tillsätter notarietjänster löpande, cirka tre-fyra gånger per år och har tre utbildningsplatser för fiskaler. Mer information om lediga tjänster för notarier och hur du söker finns på domstol.se.
Vi erbjuder även varje år en juriststuderande anställning som sommarnotarie. Det finns vidare möjlighet till sommarpraktik och uppsatspraktik hos oss.
Kontakt
För frågor om detta, kontakta tingsrättens administrativa enhet eller tingsnotarien Elin Sildeus på e-post:
Mer om oss
Svea hovrätt
Svea hovrätt
Svea hovrätt är Sveriges äldsta och största hovrätt. Vid hovrätten finns även Mark- och miljööverdomstolen som handlägger alla överklagade avgöranden från landets fem mark- och miljödomstolar. Dessutom finns Patent- och marknadsöverdomstolen som handlägger överklagade avgöranden från Patent- och marknadsdomstolen.
Svea hovrätt är en av sex hovrätter i landet som tillsammans med kammarrätterna utbildar jurister till framtida domare. Till domarbanan anställer Svea hovrätt cirka 48 hovrättsfiskaler varje år uppdelat på fem antagningstillfällen.
På Mark- och miljööverdomstolen och Patent- och marknadsöverdomstolen finns även möjlighet att arbeta som föredragande jurist. Arbetet som föredragande jurist innefattar beredning och föredragning av mål för avgörande, utförande av rättsutredningar, upprättande av förslag till avgörande och deltagande vid förhandlingar som hålls i målen.
Svea hovrätt anställer regelbundet juriststudenter som handläggarassistenter och kan inför sommaren 2025 även komma att ta emot sommarnotarier.
Kontakt
Om du har några frågor är du välkommen att kontakta den administrativa fiskalen Mia-Maria Skog.
Mer om oss
Södertälje tingsrätt
Södertälje tingsrätt
Södertälje tingsrätt är en trivsam medelstor domstol, centralt placerad på Stora torget i Södertälje.
Tingsrätten har knappt 50 medarbetare, varav 12 domare och 12 notarier. Utmärkande för Södertälje tingsrätt är bland annat mängden uppmärksammade och stora brottmål samt vårt rotelbaserade arbetssätt där en domare, en handläggare och en notarie arbetar som ett team och hanterar mål och ärenden tillsammans.
Tingsrätten tar regelbundet emot juristpraktikanter.
Kontaktperson är Madeleine Arpegård.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på:
Mer om oss
Uppsala tingsrätt
Uppsala tingsrätt
Uppsala tingsrätt ligger mitt i Uppsalas stadskärna, bara någon minuts promenad från Centralstationen. Vi är drygt 100 medarbetare och jobbar varje dag med spännande och utvecklande arbetsuppgifter som kräver stort ansvarstagande och juridisk skicklighet.
Om du redan under studietiden vill veta mer om hur det är att arbeta i en tingsrätt får du gärna kontakta oss. Vi tar nämligen emot både uppsatspraktikanter och har handläggarassistenter anställda. Både som uppsatspraktikant och som handläggarassistent får du insyn i hur en tingsrätt fungerar.
På Uppsala tingsrätt arbetar cirka 30 tingsnotarier och efter studietiden har du möjlighet att ansluta dig till detta gäng och ”sitta ting” hos oss. Att sitta ting ger inte bara goda erfarenheter och kunskaper om rättsväsendet och domstolsarbetet – tjänstgöringen är mycket meriterande och utgör ofta det första karriärsteget för den som vill bli domare eller åklagare. Men det är också vanligt att våra tingsnotarier söker sig till andra platser, såsom advokatbyråer eller andra myndigheter, när de är klara med sina tingstjänstgöringar. Att vara notariemeriterad är en merit för så gott som alla juristjobb.
Kontakt
Om du undrar något ytterligare går det bra att mejla Carolina Tuula, som är en av våra samordnande notarier.
Mer om oss
Ångermanlands tingsrätt
Ångermanlands tingsrätt
Ångermanlands tingsrätt är en medelstor domstol belägen i Härnösand och med tingsställe i Örnsköldsvik. Vi är drygt 30 medarbetare som arbetar tillsammans som ett lag. Tingsrätten är en öppen och modern arbetsplats med duktiga och engagerade medarbetare. Tingsrätten har en effektiv och välfungerande verksamhet, ett mycket gott samarbetsklimat och når samtliga regeringens verksamhetsmål. Våren 2026 flyttar vi in i nya och moderna lokaler i Härnösand.
På Ångermanlands tingsrätt arbetar för närvarande åtta notarier. Efter studietiden har du möjlighet att söka din notarietjänstgöring hos oss. Vi erbjuder en mycket god utbildning. Du får stöd och handledning under din tjänstgöring av våra medarbetare och får möjlighet att arbeta i en miljö där du utvecklas som jurist. Hos oss får du dessutom en trevlig arbetsmiljö där vi strävar efter att alla medarbetare ska kunna känna balans mellan arbete och fritid. Vill du vara en del av vår gemenskap kan vi varmt rekommendera dig att söka notarietjänstgöring hos oss.
Kontakt
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Ann Svanholm, beredningsjurist.