Förmåner och villkor

Som anställd inom Sveriges Domstolar omfattas du av flera förmåner och gemensamma villkor. Vi vill att du trivs på jobbet, har stimulerande och utvecklande arbetsuppgifter och mår bra.

Arbetslivet ska vara hållbart. För att kunna göra ett bra jobb och få en bra helhet i livet är det viktigt att du trivs på din arbetsplats, mår bra och har balans mellan arbete och fritid. Det har vi som arbetsgivare och du som medarbetare ett gemensamt ansvar för.

Självklart betyder det mycket att du får arbeta med intressanta och utvecklande arbetsuppgifter hos oss. Arbetsplatsen ska vara sund och bra för alla medarbetare. Därför arbetar vi systematiskt med arbetsmiljön för att förebygga och minimera risker för ohälsa och arbetsskador.

Den som trivs på jobbet mår bättre. Gemenskapen med kollegorna betyder mycket och hos oss finns personalföreningar som ordnar olika slags aktiviteter.

Arbetstid och distansarbete

De flesta medarbetare hos oss har flexibla arbetstider eller förtroendearbetstid. Det innebär att du så länge det fungerar för verksamheten kan planera din arbetstid själv under delar av dagen. Även reglerad arbetstid tillämpas för att kunna möta den variation av behov som finns i vår verksamhet.

Många medarbetare har möjlighet att delvis jobba på distans. Distansarbetet planeras i dialog mellan chef och medarbetare utifrån verksamhetens behov, de aktuella arbetsuppgifterna och medarbetarens förutsättningar.

Lön

Individuell lönesättning

I Sveriges Domstolar tillämpas individuell lönesättning. Det innebär att din lön bestäms utifrån sakliga grunder som din skicklighet och vilka resultat du når. Ansvar, arbetets svårighetsgrad och övriga krav som hör ihop med arbetsuppgifterna påverkar också din lön.

Lönesättning av enskilda domare och hyresråd får inte ske på ett sätt som objektivt sett är en reaktion eller påverkan på hur domaren eller hyresrådet dömer i det enskilda fallet eller i övrigt tillämpar en rättsregel i ett särskilt fall.

Tarifflöner för vissa yrkesgrupper

För notarier, fiskaler, fiskaler som tjänstgör som adjungerade ledamöter i överrätt samt assessorer gäller tarifflöner som justeras årligen. Tariffönerna är enligt 2024 års löneläge enligt nedan.

Notarier
Notarie vid tingsrätt eller förvaltningsrätt (år 1) 31 100 kr
Notarie vid tingsrätt eller förvaltningsrätt (år 2) 33 200 kr
Fiskaler och tf. assessorer i domarutbildning
Fiskal vid hovrätt eller kammarrätt (år 1) 39 600 kr
Fiskal vid tingsrätt eller förvaltningsrätt (år 2) 42 000 kr
Fiskal vid tingsrätt eller förvaltningsrätt (år 3) 43 200 kr
T.f. assessor vid hovrätt eller kammarrätt (år 4) 46 400 kr
Assessorer som genomgått domarutbildning
Hovrätts- och kammarrättsassessorer (som tjänstgör i överrätt) 49 600 kr

 

Semester och annan ledighet

Som anställd inom Sveriges Domstolar har du förmånliga semestervillkor. Antalet semesterdagar du har rätt till beror på din ålder. Redan under ditt första år som anställd får du betald semester.

Ålder Antal semesterdagar
Fram till och med det år du fyller 29 år 28
Från och med det år du fyller 30 år 31
Från och med det år du fyller 40 år 35


Våra arbetsdagar före helgdag är förkortade och du har möjlighet till ledighet med lön vid vissa tillfällen.

Föräldraledighet

Du som arbetar hos oss och är föräldraledig med föräldrapenning (från Försäkringskassan) kan få ett föräldrapenningtillägg från Sveriges Domstolar. Det är en kollektivavtalad förmån som ger dig rätt till viss ersättning utöver föräldrapenningen. 

Du som har barn har möjlighet att arbeta deltid till och med utgången av det skolår barnet fyller 12 år.  

Kompetensutveckling

Som medarbetare i Sveriges Domstolar har du mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Varje år genomförs medarbetarsamtal där du och din chef pratar om hur du på bästa sätt kan bidra till verksamhetens mål och därmed både till din egen och till organisationens utveckling. Efter samtalet ska båda vara överens om en utvecklingsplan för dig.

Inom Sveriges Domstolar arbetar vi, bland annat inom Domstolskademin, med att ta fram utbildningar för olika yrkesgrupper. Varje år genomförs över 200 utbildningar för medarbetare och chefer.

Dessutom får du som medarbetare hos oss tillgång till ett brett professionellt nätverk.

Friskvård

Sveriges Domstolar arbetar för ett hållbart arbetsliv som bygger på hälsofrämjande insatser. Som medarbetare hos oss erbjuds du friskvårdsbidrag och andra förmåner som kan se olika ut beroende på vilken myndighet inom Sveriges Domstolar du arbetar vid.  

Arbetsmiljö

Sveriges Domstolar har ett systematisk arbetsmiljöarbete. Det innebär att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp verksamheten för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö.

Om du blir sjuk

Blir du sjukskriven så får du efter sjuklöneperioden på 14 dagar ett belopp som motsvarar 10 procent av ditt lönebortfall (som längst upp till 90 dagar).

Om det behövs får du vara ledig utan löneavdrag vid besök hos till exempel läkare, företagshälsovård, öppenvård eller mödravårdscentral samt för blodgivning, mammografi och viss provtagning (PSA-prov och cellprov).

Vi står för en del av dina kostnader när du behöver receptbelagda läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet.

Försäkringar

Som anställd inom Sveriges Domstolar omfattas du av en tjänstereseförsäkring vid statliga tjänsteresor som Domstolsverket har tecknat hos Kammarkollegiet. Du omfattas också av en hos AFA Försäkring tecknad trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Tjänstepension

Du som arbetar inom Sveriges Domstolar har en kollektivavtalsbaserad statlig  tjänstepension som administreras av Statens tjänstepensionsverk (SPV). Tjänstepensionen kompletterar din ålderspension och ger ekonomiskt skydd vid sjukdom eller dödsfall.

Uppdaterad
2024-10-15