Skadestånd
Den som har begått ett brott kan dömas att betala ett skadestånd till offret.
Ett skadestånd ska ersätta de skador som brottet orsakar. Det kan till exempel vara ersättning för förstörda kläder eller en utslagen tand, kostnader för sjukvård eller inkomstbortfall på grund av sjukskrivning, sveda och värk eller kränkning.
Skadestånd: för dig som är tilltalad
Skadestånd: för dig som är målsägande
Betala rättegångskostnader
Den som blir dömd för ett brott kan bli skyldig att betala vissa kostnader för rättegången. Det man kan bli tvungen att betala är hela eller delar av kostnaderna för sin försvarsadvokat och för målsägandebiträdet.
I samband med domen beslutar domstolen hur mycket den dömde ska betala tillbaka. Hur stort beloppet blir beror bland annat på de kostnader som har uppstått och vilka förutsättningar den dömde har att kunna betala.
Förverkande av egendom
Domstolen kan bestämma att den som döms för ett brott måste lämna ifrån sig viss egendom eller utbyte av ett brott. Detta kallas för förverkande av egendom.
Det kan handla om hjälpmedel som använts vid brottet, till exempel ett vapen, en kofot eller en mobiltelefon. Det kan också vara sådant den dömde har tjänat på sin brottslighet. Den förverkade egendomen tillfaller staten.
Brottsofferfonden
Döms man för ett brott som kan leda svårare straff än böter, döms man också till att betala 1000 kronor till Brottsofferfonden.
Pengarna som kommer in till Brottsofferfonden används till brottsförebyggande arbete. Det kan till exempel vara att förbättra hur brottsoffer bemöts och vilket stöd de erbjuds. Fonden finansierar också forskning som ska öka kunskapen om brottsoffer.
Utvisning
Domstolen kan besluta att en person som döms för ett brott som kan leda till fängelse också ska utvisas från Sverige. Utvisning kan bara bli aktuellt för den som inte har svenskt medborgarskap.
Ibland får personen inte komma tillbaka till Sverige under en viss period. Ibland gäller utvisningsbeslutet för resten av personens liv.