Det svenska stödet till fredsfrämjande insatser består främst av att bidra med personal vid insatser som sätts upp i områden med säkerhetspolitiska kriser och konflikter.
Insatserna sker vanligtvis inom ramen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. De genomförs på uppdrag av EU, men även insatser inom FN och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kan bli aktuella.
Stabilitet och fungerande rättsväsende
Insatserna syftar till att bidra till stabilitet, säkerhet och hållbar fred. I de insatser där Sveriges Domstolar deltar handlar arbetet om att ge stöd till rättsstatsuppbyggnad för att få fungerande institutioner inom rättsväsendet och i synnerhet domstolsväsendet.
Arbetet bedrivs normalt i form av rådgivning, övervakning och mentorskap. Inriktningen beror på vilket mandat uppdraget har.
Det kvinnliga nätverket inom den fredsfrämjande insatsen EUPOL COPPS som har till uppgift att stödja den palestinska polismyndigheten.
Personal som sänds ut
Sveriges Domstolar sänder ut ordinarie domare och annan juridisk personal. Framför allt är det till chefsbefattningar och andra kärnfunktioner för att överföra svenskt kunnande och det förhållningssätt som kännetecknar en effektiv och rättssäker statsförvaltning.
Tjänstgöringen i insatserna varar i regel minst ett år. Insatserna är ofta så kallade "non family-missions" vilket innebär att de utsända inte kan ta med sig sin familj.
Insatser där Sveriges Domstolar deltar
Under senare år har Sveriges Domstolar deltagit i flera EU-insatser. De beskrivs kortfattat här.