Begäran om yttrande över rättpsykiatriskt utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd i mål om mord på en nioårig pojke i Södertälje

Mål: B 67-24
Åklagaren har väckt åtal mot en pappa för mord på dennes nioårige son i januari 2024 i Södertälje. Efter att huvudförhandling avslutats har Södertälje tingsrätt begärt att Socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig över det rättspsykiatriska utlåtande som finns i målet.

Vid huvudförhandlingen behandlades bl.a. frågan om den tilltala­des personliga förhållanden. En del av den utredningen ut­görs av ett utlåtande från Rättsmedicinal­verket över rätts­psykia­trisk unders­ökning. Efter begäran från åklagaren och målsägan­den har tingsrätten beslutat att från Socialstyrelsens rättsliga råd inhämta ett yttrande över det rättspsykiatriska utlåtandet.

Utredningen om den tilltalades psykiska tillstånd ska alltså komplet­teras. Detta innebär att tidigare fattat beslut om att dom i målet ska meddelas den 11 juni 2024 inte längre gäller. I stället kommer tingsrätten att lämna besked om den fortsatta hand­läggningen efter att Socialstyrelsens yttrande inkommit.