Yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, över rättspsykiatriskt utlåtande i mål om mord på en nioårig pojke i Södertälje, har inkommit till domstolen – handläggningen kommer att slutföras skriftligen

Mål: B 67-24
Åklagaren har väckt åtal mot en pappa för mord på dennes nioårige son i januari 2024 i Södertälje. Efter tingsrättens huvudförhandling har Socialstyrelsens rättsliga råd yttrat sig över det rättspsykiatriska ut­låtande som finns i målet.

Rättsliga rådet ansluter sig till de slutsatser och bedömningar som kommit till uttryck i det rättspsykiatriska utlåtandet, dvs. bl.a. att den tilltalade har begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att det finns medicinska förut­sättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap brottsbalken.

Parterna har anfört att det mot bakgrund av innehållet i yttrandet finns förutsättningar för att slutföra målet utan ytterligare huvud­förhandling. Tidigare preliminärt planerad fortsatt huvudförhand­ling den 28 juni ställs därför in. I stället ska parterna slut­föra sin respektive talan skriftligen den 4 juli 2024.