Dom i mål om mord på en nioårig pojke i Södertälje

Mål: B 67-24
Tingsrätten dömer en man i Södertälje för att ha dödat sin nioåriga son i familjens bostad. Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten finner bevisat att mannen uppsåtligen dödat sonen ge­nom stryp­ning och att detta inneburit ett svårt lidande för bar­net. Till grund för bedömningen i skuldfrågan ligger den tilltalades eget er­kännande och en om­fattande utredning i övrigt, bland an­nat olika vittnes­mål och skriftlig bevisning.

Betydande kraft har lagts ned för att utreda vilket motiv som den tilltalade haft för gärningen. Det har inte funnits några kon­flikter i famil­jen och mannen har inte kunnat ge någon logisk för­klaring till sitt handlande. Dådet framstår som omotiverat och en för­kla­ring må­ste sökas i den tilltalades psykiska tillstånd.

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande från Rättsmedicinalverket har man­nen begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk stör­ning. Denna bedömning och övriga slutsatser i utlåtandet har be­kräftats i ett yttrande som inhämtats från Social­styrel­sens rättsliga råd. Tingsrätten har prövat om det trots detta finns synner­liga skäl för att döma den tilltalade till fängelse men funnit att så­dana skäl inte föreligger. Påföljden bestäms därför till rätts­psy­kiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten har bestämt att mannen ska vara kvar i häkte.
Mannen har medgett att betala yrkat skadestånd till pojkens mor.
Domstolen är enig om domen.
– Det är en enorm tragedi och det finns ingen tvekan om att brot­tet har ett straffvärde som motsvarar livstids fängelse, säger chefs­rådmannen Claes Söderqvist. – Men med hänsyn till vad som framkommit om den tilltalades psykiska tillstånd har rätten kom­mit fram till att rätts­psykiatrisk vård är den rätta påföljden i målet.