Dom i mål om bl.a. mordförsök i Hovsjö

Mål: B 3638-23
En 20-årig man döms för mordförsök på sex personer till fängelse på livstid. En 16-åring döms för medhjälp till försök till mord. Fyra män i åldrarna 22–29 år döms för bl.a. grovt skyddande av brottsling. En 19-åring som stått åtalad för medhjälp till försök till mord frikänns från den misstanken.

Tingsrätten anser det är visat att 20 åringen i december förra året begett sig till Hovsjö i Södertälje och på nära håll öppnat eld med en pistol mot sex ungdomar. Tre av dem träffades av kulorna varav en blev mycket allvarligt skadad. Den 16-åring som döms för medhjälp till försök till mord har, medveten om vad som skulle ske, varit med skytten på platsen. De fyra personerna som döms för grovt skyddande av brottsling har alla på olika sätt hjälpt skytten att efter gärningen fly landet.

Mordet har skett som ett led i en pågående våldsam konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje men merparten av målsägandena har varit okända för polisen och saknat anknytning till dessa grupperingar.

Det har varit fråga om ett hänsynslöst mordförsök på sex personer som varit mycket nära att fullbordas. Den 16-åring som blev allvarligast skadad har varit mycket nära att avlida och har fått skador för livet. Mot den bakgrunden har tingsrätten funnit att skytten ska dömas till fängelse på livstid. Skytten ska dessutom utvisas från Sverige och får inte återvända hit. Den 16-åring som döms för medhjälp till försök till mord har inte varit lika delaktig i gärningen och om han hade varit vuxen hade han fått fängelse i 12 år. På grund av sin ålder döms han i stället till sluten ungdomsvård i två år. De fyra personer som döms för grovt skyddande av brottsling får fängelse i mellan ett år sex månader och två år sex månader.