Trygghet och säkerhet

Det här informationsbladet är till dig som ska komma till tingsrätten för att vara med på en förhandling. Här hittar du en samlad information som beskriver hur vi på tingsrätten arbetar med trygghets- och säkerhetsfrågor.

Säkerhet och trygghet är centralt hos oss
Säkerhet och trygghet är centralt hos oss

Innan du kommer till domstolen

Många som kommer till oss har aldrig varit med på en förhandling tidigare. Om du vill förbereda dig inför förhandlingen genom att se hur våra lokaler ser ut kan du titta på den virtuella rundturen som finns på tingsrättens hemsida.

Rundturen hittar du via länken nedan:

Många undrar också hur själva förhandlingen kommer att gå till, vem sitter var och när ska de olika parterna prata. Den som ska vara med på en brottmålsförhandling och vill veta mer i förväg kan få svar på många frågor genom att titta på en särskild film som Domstolsverket har tagit fram och som visar hur en brottmålsrättegång går till.

Filmen hittar du via länken nedan:

Du är naturligtvis också välkommen att höra av dig till tingsrätten på telefon (vår växel har telefonnummer 08-561 660 00) eller via mejl (sodertorns.tingsratt@dom.se) om du har frågor. Frågor som rör ditt mål besvaras av den avdelning som har hand om målet.

Om du har en hörselnedsättning finns det en rad olika hjälpmedel. Det kan vara bra att kontakta tingsrätten i förväg om man har särskilda behov.

Vad händer när du kommer till tingsrätten?

Säkerhetskontroll

När du kommer till tingsrätten är det första du möter säkerhetskontrollen. I denna arbetar tingsrättens expeditionsvakter som har till uppgift att kontrollera så att inga farliga föremål tas med in till tingsrätten. Du får gå igenom en säkerhetssluss och en metallbåge. Medhavda väskor läggs på ett rullband för att röntgenundersökas. Det är viktigt att komma i god tid till tingsrätten och ta i beräkningen att man också ska gå igenom säkerhetskontrollen. Ibland kan det bli köbildning eftersom det är så många olika förhandlingar som börjar samtidigt.

Rättegången

Under rättegången är det ordföranden som ansvarar för tryggheten och säkerheten i förhandlingssalen. Ordföranden har till exempel möjlighet att bestämma att det ska vara ordningsvakter med i salen.

Medhörning

Medhörning kallas det när rätten beslutar att en tilltalad inte får vara med i förhandlingssalen när en målsägande eller ett vittne hörs. Då sitter den tilltalade i ett annat rum och kan följa förhandlingen därifrån.

Medhörning kan beslutas om det kan antas att målsäganden eller vittnet inte kommer att berätta sanningen om den tilltalade finns i rummet eller om den tilltalade hindrar eller avbryter målsägandens eller vittnets berättelse. Rätten kan också besluta att en åhörare inte får vara med under ett förhör.

Det går bra att i förväg begära medhörning. Begäran kan göras antingen per telefon eller skriftligen. Beslut om medhörning fattas dock som regel av rätten vid huvudförhandlingen

Videolänk

Den som bor långt ifrån tingsrätten kan vara med på videolänk från den domstol som ligger nära hemmet. Det är viktigt att du i god tid tar kontakt med tingsrätten om du har ett sådant önskemål.

Det kan också finnas möjlighet att vittna från hemmet eller från din arbetsplats genom en digital tjänst som heter WebRTC. Det är domstolen som bestämmer om du kan vara med på rättegången från hemmet eller arbetsplatsen. Du måste kunna sitta avskilt och i lugn och ro om du vittnar från din arbetsplats eller ditt hem.

Hotbild

Om polisen har gjort bedömningen att det finns en hotbild mot dig har tingsrätten, tillsammans med polisen, särskilda rutiner. I vissa fall finns det exempelvis möjlighet att vara med på förhandlingen via videolänk. Då kan du vara med på videolänk från en annan domstol och behöver alltså inte komma till våra lokaler. Det går att ordna så att det inte syns från vilken domstol i landet som videolänken är uppkopplad ifrån.

Hjälp och stöd finns att få på plats
Hjälp och stöd finns att få på plats

Domstolsvärdar

När du har passerat säkerhetskontrollen möts du ofta av våra domstolsvärdar. De är extrainkallade nämndemän som hjälper alla som kommer till oss att hitta. Domstolsvärdarna kan också svara på generella frågor om hur en förhandling går till. Till domstolsvärdarna kan alla vända sig som kommer till tingsrätten.

Stöd i domstol

På tingsrättens entréplan finns ett särskilt rum för stöd i domstol, även kallat vittnesstöd. Verksamheten bedrivs av en av Brottsofferjourerna (BOJ) i Stockholmsområdet. Genom stöd i domstol kan du få stöd i samband med en rättegång.

Stöd i domstol finns till för dig som är vittne, målsägande eller anhörig och det är kostnadsfritt. Stöd i domstol erbjuder också stöd och hjälp för den som är tilltalad (åtalad) i ett brottmål men saknar offentlig försvarare.

En stödjare är en person som arbetar ideellt och som erbjuder praktisk information och medmänskligt stöd innan, under och efter en rättegång. Stödjarna har genomgått en utbildning samt avlagt ett tystnadslöfte.

Stödjarna jobbar uppsökande på tingsrätten och kan även förbokas. För garanterat stöd rekommenderas förbokning. Du kan ringa, skicka sms eller e-post till samordnaren för Brottsofferjourens stödverksamhet vid Södertörns tingsrätt för mer information:

Telefon (helgfria vardagar klockan 8.00-16.30): 070-263 69 77

Stödperson

Du har också själv möjlighet att ta med dig en stödperson. Din stödperson kan sitta med under förhandlingen för att stötta dig.

I väntan på förhandling finns flera alternativ anpassade efter olika behov
I väntan på förhandling finns flera alternativ anpassade efter olika behov

Våra allmänna utrymmen

Du kan sitta i våra allmänna utrymmen. Vi har många olika sittplatser och i de allmänna utrymmena finns en automat som innehåller godis, dryck och enklare smörgåsar. Våra expeditionsvakter patrullerar i de allmänna utrymmena med jämna mellanrum. När ett mål börjar ropas det ut i vår högtalare. Om du inte ska vara med från början av målet, därför att du är vittne, kommer ditt namn att ropas upp när det är dags för dig att höras.

Expeditionen

När tingsrätten är öppen är vår expedition alltid bemannad. De som arbetar i expeditionen kan också svara på frågor. Det är till expeditionen du vänder dig för att få ersättning, till exempel för förlorad arbetsinkomst om du har vittnat i ett mål hos oss. Du får en ersättningsblankett i förhandlingssalen och kan sedan lämna in din ersättningsblankett till expeditionen.

Samtalsrum

För dig som vill sitta privat och i avskildhet har vi samtalsrum på alla plan. De är märkta med bokstäverna A-K och N-Q och finns till ditt förfogande. Om röd lampa lyser är rummet upptaget.

Skulle rummet vara låst kan du be en expeditionsvakt om hjälp att öppna.

Samtalsrummen användas ofta vid möte med ett vittnesstöd.

Observera att samtalsrummen inte är övervakade.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

På vår hemsida finns samlad information om de anpassningar och tillgänglighetsåtgärder som finns för personer med funktionsnedsättning.

Informationen om tillgänglighet hittar du via länken nedan:

Du kan ladda ned vårt informationsblad om trygghet och säkerhet här:

Uppdaterad
2025-02-10