Stöd till målsäganden och vittnen

Du som blivit kallad till tingsrätten kan ha många funderingar och känslor inför den kommande rättegången. Det finns stöd att få.

Vilket stöd kan man få?

Stöd genom Brottsofferjourens verksamhet

Vid tingsrätten finns stödjare från Brottsofferjouren (även kallade vittnesstöd) som kan svara på frågor och vara till din hjälp i samband med rättegången. Stöd ges av en stödjare, som är en ideellt verksam person som erbjuder information, stöd och hjälp till målsägande, vittnen, familjemedlemmar och andra närstående.

Brottsofferjourens stödjare i domstol erbjuder:

  • Hjälp att hantera oro och rädsla inför att vittna eller höras som målsägande.
  • Känslomässigt stöd före, under eller efter en rättegång.
  • Förbokade besök i domstolens lokaler tillsammans med en stödjare innan rättegången, för att se hur en förhandlingssal ser ut och förbereda sig på vad man kan uppleva under rättegången.
  • Praktisk rådgivning och information. Bland annat information om hur en rättegång går till och om dina rättigheter som målsägande eller vittne, hjälp med ersättning för resekostnader och skadestånd samt hjälp med vidare stödkontakt efter avslutad rättegång.
  • Hjälp att boka ett samtalsrum att vänta i innan du vittnar, eller under pauser, så att du inte behöver möta den tilltalade eller andra personer som deltar i samma rättegång. 

Allt stöd är kostnadsfritt och stödjarna har tystnadslöfte. 

Stödjarna från Brottsofferjouren är ideella och har genomgått utbildning gällande rättsväsendet och bemötande.

Brottsofferjourens stödjare finns på plats på tingsrätten för uppsökande verksamhet för att besvara frågor och stötta personer som kommer till tingsrätten. Vill du säkerställa att en stödjare finns på plats för just dig finns det möjlighet att förboka stöd via e-post eller telefon. Du kan även ringa för att ställa frågor och få stöd över telefon.

Kontaktuppgifter

Du kan ringa, skicka sms eller e-post till samordnaren för Brottsofferjourens stödverksamhet vid Solna tingsrätt.

Samordnare: Rodolfo Roth Cortes

Telefon: 073 643 20 26

Öppettider: Helgfria vardagar mellan kl. 8:00 – 16:30

Stöd för unga brottsutsatta och vittnen

Stödcentrum erbjuder samtalsstöd till ungdomar i åldern upp till 20 år som utsatts för brott eller som är vittne till brott. De erbjuder även stöd till anhöriga. Du hittar mer information om Stödcentrum och kontaktuppgifter på länken nedan.

Annat stöd

Du kan alltid vända dig till tingsrättens ordningsvakter om du känner oro eller obehag när du är på plats i tingsrätten. Om du eller någon anhörig känner ett väldigt obehag inför att medverka vid en rättegång kan du även kontakta dem innan förhandlingen. De kan bland annat möta upp dig utanför tingsrätten på dagen för förhandlingen och ordna ett särskilt samtalsrum, så att du slipper möta andra personer som deltar i samma rättegång. De kan även ordna så att du får besöka domstolens lokaler innan rättegången, för att visa hur en förhandlingssal ser ut och förbereda dig på vad man kan uppleva under rättegången. 

Kontaktuppgifter

Ring tingsrätten och be att få prata med receptionen eller någon ordningsvakt. Du kan även mejla tingsrätten på adressen nedan.

Telefon: 08-561 658 00

Uppdaterad
2024-11-25