Friande dom i målet om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Syrien

Mål: B 5459-23
Stockholms tingsrätt har idag meddelat dom i det mål där en man, tidigare brigadgeneral i den syriska armén, åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott begånget i Syrien 2012. Tingsrätten frikänner mannen.

Mannen som deserterade från den syriska armén i juni 2012, kom till Sverige 2015 och sökte asyl. Åtal väcktes vid tingsrätten den 2 januari 2024. Huvudförhandlingen, som pågick under 17 förhandlingsdagar, avslutades den 23 maj 2024. Åklagaren har enligt åtalet yrkat ansvar för att mannen, som tjänstgjort inom den syriska armén som chef för den 11:e divisionens beväpningsfunktion, mellan den 1 januari 2012 och 20 juli 2012 medverkat till divisionens urskillningslösa anfall i och kring städerna Homs och Hama. Krigföringen har drabbat civila människor och civil egendom och har enligt åklagaren utgjort ett folkrättsbrott (krigsförbrytelse).

Tingsrätten har i domen funnit utrett att det från den 1 januari 2012 pågick en icke-internationell väpnad konflikt i Syrien mellan å ena sidan den syriska regeringen och å andra sidan väpnade grupper. Vidare har tingsrätten funnit klarlagt att den syriska arméns krigföring i konflikten innefattat urskillningslösa anfall i strid mot folkrätten vid anfall mot i vart fall stadsdelen Baba Amr i Homs samt mot staden Al Rastan under viss angiven tid. I målet har dock inte framlagts bevisning som visar att den 11:e divisionen har medverkat vid dessa anfall som påståtts. Tingsrätten har vidare uttalat att det inte heller är klarlagt att mannen haft ansvaret för att under konflikten beväpna militära enheter som skulle ha kunnat medverka vid sådana anfall. Tingsrätten ogillar redan därför åtalet.

Huvudfrågorna i målet är om den 11:e divisionen i den syriska armén har medverkat vid urskillningslösa anfall i vissa områden och om den tilltalade medverkat till att beväpna divisionen i de anfallen. Det saknas enligt tingsrätten bevisning som klargör dessa frågor. Den bevisning som åklagaren har åberopat har därför inte bedömts tillräcklig för att kunna fälla till ansvar för brott, säger rådmannen Katarina Fabian i en kommentar.

Juristdomarna i målet är tillgängliga för frågor från media den 20 juni 2024 kl. 14 - 14.30, i första hand genom rådmannen Katarina Fabian och i andra hand rådmannen Jakob Hedenmo.