Patent- och marknadsdomstolen beslutar att en influencers bolag ska betala ersättning på grund av upphovsrättsintrång i ABBA-låt

Mål: PMT 11527-23
Patent- och marknadsdomstolen har i dag meddelat en dom där en influencers bolag ska betala totalt 200 000 kr till musikbolagen Universal och Polar på grund av upphovsrättsintrång. Domstolen har bedömt att bolaget gjort intrång i upphovsrätten till ABBA:s låt ”The Winner Takes It All” genom att influencern i kommersiellt syfte och utan rättighetshavarnas tillstånd laddat upp ett videoinlägg på Instagram där en del av låten spelades.

En influencer har på sitt privata Instagramkonto, genom att använda sig av Instagrams musikbibliotek, använt 15 sekunder av inspelningen till ABBA:s låt ”The Winner Takes It All” i en så kallad reel som gjort reklam för hennes bolags produkter. Videoinlägget var publicerat på Instagram i 15 dagar. Svarandebolaget hade inte något tillstånd från musikbolagen, men har uppgett att användningen varit tillåten på grund av att endast en liten del av låten använts och att användningen skett i enlighet med gängse praxis i sociala medier.

Patent- och marknadsdomstolen har inte godtagit dessa invändningar utan ansett att svarandebolaget genom videoinlägget gjort intrång i Universals upphovsrätt till det musikaliska verket och Polars närstående rättigheter till inspelningen av verket. Domstolen har därför beslutat att svarandebolaget ska betala 100 000 kr i skälig ersättning till vart och ett av musikbolagen för utnyttjandet. Bolaget måste dessutom betala ersättning till musikbolagen för deras rättegångskostnader.

Rådmannen Daniel Severinsson säger i en kommentar:

– Användningen av ”The Winner Takes It all” på Instagram har skett utan tillstånd från rättighetshavarna och den som gör upphovsrättsintrång ska inte hamna i ett bättre läge än den som följer lagen och exempelvis träffar ett licensavtal. Med hänsyn till att det är fråga om användning av en känd låt av en känd artist i ett reklamsammanhang har den skäliga ersättningen för intrånget bestämts till totalt 200 000 kr.

För mer information kontakta Daniel Severinsson, rådman, 070-181 21 24, daniel.severinsson@dom.se