Dom i mål som avser en skadeståndstalan mot staten för överträdelser av Europakonventionen

Mål: T 4382-23
Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och avslår en kvinnas skadeståndstalan mot staten för överträdelser av Europakonventionen som hänger samman med vissa förhållanden vid inspelningen och publiceringen av en dokumentär om vacciner. Enligt hovrätten har staten inte brustit i sina förpliktelser enligt Europakonventionen. Kvinnan har därför inte rätt till skadestånd.

I december 2020 visade Sveriges Television AB (SVT) för första gången dokumentären ”Dokument inifrån: Vaccinkrigarna”. En kvinna som förekommer i dokumentären väckte skadeståndstalan mot staten. Kvinnan har gjort gällande att dokumentären på olika sätt, bl.a. genom journalisternas användning av falska identiteter och dold kamera, har inneburit ett ingrepp i hennes rättigheter enligt Europakonventionen. Enligt kvinnan har staten inte tillhandahållit adekvata och effektiva åtgärder för att skydda henne mot rättighetsöverträdelserna.

Stockholms tingsrätt bedömde att staten hade brustit i sina förpliktelser enligt Europakonventionen och förpliktade därför staten att betala skadestånd till kvinnan.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att SVT:s handlande har inneburit ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv. Enligt hovrätten väger hennes rättigheter något tyngre än journalisternas rätt till yttrandefrihet. Men till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten att staten inte har brustit i sina förpliktelser enligt Europakonventionen.

– Hovrätten anser att staten genom exempelvis den befintliga möjligheten att föra en förtalstalan och den prövning som kan göras hos Granskningsnämnden har tillhandahållit ett tillräckligt adekvat och effektivt skydd för ingreppet i kvinnans rättigheter. Staten har därför inte brustit i sina förpliktelser. Det innebär att kvinnan inte har rätt till skadestånd, säger Freddy Larsson, hovrättsråd och referent i målet.

Till följd av utgången i målet ska kvinnan ersätta staten för dess rättegångskostnad i såväl tingsrätten som hovrätten.

Rätten är enig.