Studiebesök - särskild information till skolor

Domstolarnas uppgift är rättskipning.

Vänersborgs tingsrätt är den nionde största tingsrätten i landet.
Tingsrätten är en allmän domstol som handlägger brottmål och tvistemål. Tingsrätten handlägger även olika typer av ärenden, exempelvis adoption och bodelningsförrättare.
Vänersborgs tingsrätt är en av landets fem mark- och miljödomstolar. På mark- och miljödomstolen arbetar man med miljörätt, fastighetsrätt och plan- och bygglagstiftningen.

Tingsrätten respekterar allas likhet inför lagen och tryggar den enskildes rättssäkerhet. Rättsskipningen utövas sakligt och opartiskt.

De övergripande målen för tingsrättens verksamhet är att handläggningen och avgörandena ska ha högsta kvalitet, att allmänheten har ett stort förtroende för tingsrätten samt att domstolen ska vara en bra arbetsplats! Vi arbetar därför ständigt med att förbättra oss, ett arbete som alla anställda är delaktiga i.

Tingsrätten har lite drygt 100 medarbetare. Det är många olika yrkeskategorier som arbetar på domstolen: domare, tekniska råd, beredningsjurister, notarier, handläggare, ordningsvakter, administratörer, arkivarie, registrator, verksamhetsutvecklare, administrativ jurist, HR-specialist och IT-administratör.

Tingsrätten har åtta förhandlingssalar i varierande storlek. En av salarna är en s k säkerhetssal som är anpassad för förhandlingar med höga säkerhetskrav, exempelvis mål som rör grova våldsbrott.

Bild på ny domstolsbyggnad som ska vara klar i augusti 2026
I augusti 2026 ska domstolen flytta till nya lokaler i centrala Vänersborg

Det är många skolor och föreningar som vill besöka tingsrätten och därför är det viktigt att man bokar klassrumsbesök, rundvandring i lokalerna eller studiebesök i god tid.

Vi vill gärna möta skolelever och svara på deras frågor! Vi vill som ett komplement till skolundervisningen bidra med ökad förståelse för och medvetenhet kring hur viktigt rättsväsendet är för samhället. Vi vill berätta om vilka olika domstolar som finns i Sverige samt vilka myndigheter som ingår i rättskedjan.

Vi vill också informera om hur industrier och andra verksamheter miljöprövas, vad som händer om man inte betalar sina skulder och vad som kan hända när föräldrar separerar m.m.

De flesta rättegångar är öppna för allmänheten och man kan när som helst komma som åhörare till domstolen. Vi tror dock att strukturerade besök som är väl förberedda från såväl domstolens sida som skolans ger eleverna störst behållning.

Klassrumsbesök
Elever som går i lägre årskurser än årskurs 9 är för unga för att komma till tingsrätten och åhöra en rättegång, men det finns möjlighet att få klassrumsbesök, d v s att personal från domstolen kommer till skolan för att informera. Det kan vara domare, fiskal, notarie, ordningsvakt eller handläggare som besöker klassen.
Bokning av klassrumsbesök sker efter överenskommelse.

Rundvandring i lokalerna
Vi kan erbjuda elever i årskurs 7–8 klassrumsbesök, alternativt att de får komma till tingsrätten och göra en rundvandring i lokalerna och träffa olika personalkategorier som arbetar vid domstolen.
Rundvandring och frågestund erbjuds från kl. 08.15.
Bokning av rundvandring och frågestund sker efter överenskommelse.
OBS! Tingsrätten har bara möjlighet att emot grupper om max 15 personer åt gången.

Studiebesök
Elever i årskurs 9 eller gymnasiet ges möjlighet att vara åhörare vid rättegång och i anslutning till denna ha en frågestund tillsammans med exempelvis domare, fiskal, notarie, ordningsvakt eller handläggare.

Tingsrätten erbjuder studiebesök främst vid våra SLF-mål. SLF-mål står för ”snabbare lagföring” och är en arbetsmetod som används vid misstanke om enklare brott där polisen utreder direkt vid ingripandet. Mål som kan omfattas av snabbare lagföring är brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkte ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen. Brottsligheten kan exempelvis vara narkotikainnehav, butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri eller brott mot knivlagen samt brott som skadegörelse och enklare vapenbrott.

Under förhandlingar kan det förekomma att det läggs fram sekretessbelagda uppgifter. Ordföranden kan i ett sådant fall besluta om stängda dörrar, vilket innebär att åhörarna måste lämna salen.

Studiebesök erbjuds på torsdagar från kl. 08.15

Bokning av studiebesök sker efter överenskommelse. Gör en intresseanmälan genom att använda något av formulären nedan.

OBS! Tingsrätten har bara möjlighet att emot grupper om max 15 personer åt gången.

Säkerhetskontroll

Tingsrätten har säkerhetskontroll vid entrén. Syftet med kontrollen är att öka säkerheten och tryggheten i domstolens lokaler. Vid kontrollen får alla besökare gå igenom en larmbåge. Dessutom genomsöks alla väskor och kläder efter farliga föremål med hjälp av en röntgenmaskin. Kontrollen går fortare ju färre föremål man har med sig, undvik därför att ta med större väskor.

Bild på ordningsvakt och besökare vid tingsrättens röntgenmaskin

Ordningsregler i domstol

• Förhandlingarna hålls i ordnade och värdiga former. Varje åhörare måste respektera det.

• Allt som inverkar störande på förhandlingen är förbjudet. Det är alltså inte tillåtet att till exempel applådera, kommentera uttalanden, skratta, fnissa eller föra högljudda samtal.

• Det är inte tillåtet att förtära mat eller dryck i rättssalarna.

• All fotografering, bildupptagning och bildöverföring i och från rättssalarna är sedan målet påropats straffbelagt.

• I rättssalar ska kameror, mobiltelefoner och annan sådan utrustning vara avstängd och undanstoppad.

• Den som bryter mot dessa ordningsregler kan bli avvisad med förbud att återvända.

• Lämna inte kvar kläder eller andra tillhörigheter i rättssalen under pauser.

 

Information om skolbesök

HR-specialisten Lena Joanzon och verksamhetsutvecklaren Maria Nellbro ansvarar för både klassrumsbesök, rundvandringar och studiebesök. Vill du boka ett besök, vänligen använd något av nedanstående bokningsformulär. Har du frågor är det lättast att nå oss via e-postadressen nedan.

tecknad bild av aktörer i en brottmålsförhandling placerade i en rättegångssal

 

Vilka funktioner som finns på Vänersborgs tingsrätt

På tingsrätten finns många olika yrkeskategorier. Ta gärna del av den film som beskriver yrkesrollen. Det finns inte filmer om alla roller.

Yrkesroller

Administrativ jurist
Administratör
Arkivarie
Beredningsjurist
Chefsadministratör
Chefsrådman
Domstolshandläggare
Fiskal
Handläggarchef
HR-specialist
Lagman
Notarie
Nämndeman OBS! Nämndemän är inte anställda vid domstolen, men ingår i rätten
Ordningsvakt
Registrator
Rådman
Tekniskt råd
Verksamhetsutvecklare

 

Här finns mer information om hela domstolens verksamhet:

Uppdaterad
2024-07-25